Kekkosen kuuluisan kalakuvan ottaneen V. K. Hietasen kokoelma Museovirastolle

Turkulaisen lehtivalokuvaaja Viljo Kalervo Hietasen (1924–2012) kokoelma on lahjoitettu Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle. Lahjoituksen teki Hietasen perikunta.

Hietanen muistetaan muun muassa presidentti Urho Kekkosesta ottamistaan kuvista. Hän toimi vuosina 1961–1989 Helsingin Sanomien Turun aluetoimituksen valokuvaajana ja kuvasi usein, kun presidentti otti kesäaikaan ulkomaisia vieraita vastaan Kultarannassa Naantalissa.

Hietasen ehkä tunnetuimmassa kuvassa Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin ja presidentti Kekkonen kertovat päivän kalansaaliista jäänmurtaja Tarmon kannella Hangon edustalla. Kosygin oli todellisuudessa tullut Suomeen puimaan Tšekkoslovakian tilannetta, joka kiristi Suomen ja Neuvostoliiton välisiä suhteita.

Ylelle vuonna 2009 antamassaan haastattelussa Hietanen ihmetteli, miten Kekkonen sai välitettyä julkisuuteen mielikuvan iloisesta kalareissusta.

– Kekkonen käytti kuvaajia hyväkseen haluamallaan tavalla, mutta fiktiivinen kalareissu oli kaiken huippu. En ymmärrä vieläkään, miten hän sai Kosyginin muutamalla sanalla levittelemään käsiään kalansaaliin merkiksi, Hietanen sanoi Ylen haastattelussa.

Aluetoimituksen kuvaajan työsarkaa olivat päivän uutistapahtumat laidasta laitaan. Hietanen kuvasi niin moottoripyörien Ruissalon ajoja 1960-luvulla kuin Ruisrock-festivaaleja 1970-luvulla. Hietanen on myös muun muassa kuvannut, kun Mick Jaggerin johtama Rolling Stones vieraili ensimmäisen kerran Suomessa vuonna 1965.

Kuviin on tallentunut myös suuronnettomuuksia. Hinaaja törmäsi Kuuskajaskarin linnakkeen yhteysveneeseen Rauman satamassa joulukuussa 1964: vene upposi ja 28 ihmistä hukkui. Turun ja Tukholman väliä liikennöivä M/S Fennia ajoi sumussa karille lokakuussa 1966. Tavaratalo Mini-Hinta roihusi liekeissä Turun keskustassa vuonna 1983.

Hietasen ura valokuvaajan alkoi sattumalta, kun selkävamma pakotti hänet maanviljelystä uusille urille.

– Minulla sattui olemaan isävainaan vanha kamera mukana Urheilupuistossa, kun huomasin Tapio Rau t avaaran ja Reino Helismaan kävelevän ihmisjoukossa. Vaistomaisesti räpsäisin heti muutaman kuvan, Hietanen muisteli vuonna 2009 Ylen haastattelussa.

Niillä kuvilla Hietanen vakuutti sanomalehti Uuden Auran ihmiset, että hänestä on kuvaajaksi.

V. K. Hietasen näytekokoelma löytyy Museoviraston Journalistisesta kuva-arkistosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.