Kevät on yhtä suurta Sotkua – tulossa oma lehti, kortti ja enemmän esityksiä kuin koskaan

Tanssiteatteri Minimi ja Itä-Suomen tanssin aluekeskus ITAK ryhmittyvät entistä tiiviimmin Sotku-sateenvarjon alle. Yhteistyön syvenemisestä kertoo tällä viikolla kuopiolaiskoteihin jaettava Sotku-lehti. Verkossa Minimin ja aluekeskuksen tuotannot on koottu yhteiseen sotkuteatteri.fi-osoitteeseen.

Lisäksi kulttuurin suurkuluttajille markkinoidaan uutta Sotku-korttia. Sadan euron hintaisella kortilla saa ensi-iltapaikat kevään seitsemään tanssiesitykseen ja kahteen teatteri-esitykseen, vapaan pääsyn ensi-iltojen yhteydessä oleviin keskustelutilaisuuksiin sekä kaupan päälle kaksi aloittelijoille sopivaa tanssituntia.

– Tämä on tällaista yhteisön kasvattamista, luonnehtii ITAKin taiteellinen johtaja Tomi Paasonen korttikonseptia.

Kulisseissa kuitenkin on edelleen kysymys kahdesta erillisestä organisaatiosta, joiden välinen työnjako terävöityy tulevaisuudessa.

Minimin ja Riihimäen teatterin välinen akseliteatteriyhteistyö tuo Kuopioon kevään aikana monia uusia teoksia, myös puheteatteria. Minimiläiset arvioivat, että viime vuonna Minimillä oli kaikkiaan noin 100 esitystä. Tänä vuonna niitä nähdään yhteistyön ansiosta noin 250.

– On aivan ennennäkemätöntä, että Kuopiossa on viikoittain jokin tanssiesitys, kehuu Minimin johtajatroikkaan kuuluva Riikka Puumalainen.

– Tämä tosin merkitsee sitä, että omia uusia ensi-iltoja on vähemmän, lisää troikan toinen jäsen Liisa Ruuskanen.

Minimin kevään oma ensi-ilta on johtajatroikan kolmannen jäsenen Mikko Roihan ohjaama ja dramatisoima Yksin Berliinissä. Hans Falladan romaaniin perustuva, Berliinissä parasta aikaa harjoiteltava jännitysnäytelmä on yhteistuotantoa helsinkiläisen Teatteri Avoimien Ovien, Vapaan Teatterin ja Riihimäen Teatterin kanssa. Näytelmän pääosissa nähdään Tiina Weckström ja Jukka Pitkänen.

Kun Minimi keskittyy yhä vahvemmin yhteistyöverkoston rakentamiseen, ITAKin rooli teoksien tukijana ja itäsuomalaisten tanssitaiteilijoiden työllistäjänä muodostuu erityisen tärkeäksi.

– Meidän tehtävämme on rahoittaa itäsuomalaisia teoksia, jotta kierrätettävää riittää tulevaisuudessakin, kiteyttää tuottaja Asta Elijoki.

Millaisia teoksia ITAK haluaa tulevaisuudessa tukea?

– Kokeilevaa, rohkeaa, progressiivista tanssitaidetta, johon kuuluu paljon yhteisöteoksia. Mutta viime kädessähän kaikki on kiinni siitä, millaisia hakemuksia paikalliset tanssitaiteilijat meille tekevät, sanoo Paasonen.

Ensi vuoden haku on parhaillaan menossa.

Paasonen näkee nykypäivän tärkeimpänä tanssivirtauksena monipuolisuuden.

– Vielä joskus 2005 etsittiin megatrendejä. Nykyään ei selkeitä sellaisia enää ole, ja hyvä niin, sillä muotien seuraaminen on todella tylsää. Seuraamme kansainvälisiä tuulia, mutta teemme oman näköisiä teoksia.

Suureksi haasteeksi Paasonen nimeää kiertuetoiminnan tiivistämisen.

– Kun tanssin aluekeskukset aikanaan perustettiin, ajatus oli, että teokset kiertäisivät ympäri maata. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että aika menee paljolti paikallisiin asioihin. Kiertueiden tuottaminen on hirveän kompleksinen asia, joka jää helposti jalkoihin. Siksi se vaatisi oman valtakunnallisen katto-organisaation.

Yksi tanssikentän valopilkku Paasosen mukaan on Tanssin talo Helsingissä.Sen konseptiin kuuluu myös kiertuetoimintaa.

– Jännittävää nähdä, millaisen tehtävän Tanssin talo ottaa kansainvälisesti ja kansallisesti, pohtii Paasonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Hiljaisuuden rikkojat – elokuva katolisen kirkon pedofiliaskandaalista on ollut menestys Ranskassa

Elokuva-arvio: Tarhapäivä jatkaa Antti Pasasen yksinhuoltaja-arjen kuvausta muutamalla yllättävällä käänteellä

Elokuva-arvio: Äkäiset lokit kantavat merimiesten sieluja – Robert Eggersin ohjaama The Lighthouse on omintakeinen taidonnäyte

Elokuva-arvio: Huhhuh, totesi kriitikkokin – Kultainen hansikas kuvaa inhorealistisesti sarjamurhaajan sairasta elämää

Koululaisnäytöksen alastonkohtaus hätkäytti Kuopiossa: Paljas pinta pannaan jatkossa piiloon

Maailma voi loppua kovasti pamahtaen, särkevästi räksähtäen, korkealta kirkaisten tai hitaasti uikuttaen – näitä mahdollisuuksia tarkastellen syntyi x-risk-teos

Gallen-Kallelan maineikas Palokärki jäi viime hetkellä pois Sothebyn huutokaupasta

"Olisihan se hienoa, jos meillä olisi suurempi Kirjakantti, joka menisi messujen suuntaan", pohtii Vestäjät ry:n puheenjohtaja Tatu-Pekka Kekäläinen

Kuopiossa esiintyvän Sabina Zweiackerin esittämää pelimusiikkikappaletta on katsottu miljoonia kertoja – "Saan päivittäin viestejä ihmisiltä, jotka katsovat esityksen"

Vuoden taidelukiolaiseksi valittu Jukka Eskola listasi kolme biisiä, jotka kolahtivat lukioiässä – kahta voi kuunnella yhä, mutta yksi on jäänyt paitsioon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.