Kirjailija Leevi Lehto kuoli 68-vuotiaana

Runoilija, kääntäjä ja kustantaja Leevi Lehto on kuollut. Asian vahvistaa STT:lle kustantaja Jarkko S. Tuusvuori. Ntamo-kirjankustantamon perustanut 68-vuotias Lehto kuoli lauantaiaamuna kotonaan.

Lehdon poismenosta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Lehto kertoi keväällä Helsingin Sanomille sairastavansa MSA-tautia. Tuusvuoren tietojen mukaan Lehdon kuolema liittyy sairauteen ja poismeno on ollut rauhallinen.

–  Tapasin hänet eilen, ja hän oli pirteä. Suunnittelimme uuden runokokoelman julkkareita, Tuusvuori sanoi STT:lle lauantaina.

Runokokoelma Handy McCoystysen rakkauslaulu oli määrä julkistaa ensi keskiviikkona.

Lehto kirjoitti muun muassa runo- ja esseeteoksia ja hänet tunnetaan myös käännöksistään. Lehto on suomentanut esimerkiksi James Joycen järkälemäisen Ulysses-teoksen, jota on pidetty todella vaikeana kääntää. Lehto vietti työn parissa kymmenen vuotta.

Lehto voitti Eino Leino -palkinnon vuonna 2015. Palkintoraadin mukaan Lehto on tehnyt pioneerityötä kirjailijana, suomentajana, digitaalisen sanataiteen kehittäjänä ja kustantajana. Raati kiitteli Lehdon toimineen mentorina kokonaiselle sukupolvelle nuoria runoilijoita.

Lehto on toiminut myös Tuli&Savu-runouslehden päätoimittajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.