Kirjailija Margaret Atwood: Olemme lähempänä 1930-luvun totalitarismia kuin koskaan ennen

Kanadalainen, naiskirjailijoiden tienraivaajaksikin kutsuttu kirjailija Margaret Atwood sanoo, että olemme nyt lähempänä 1930-luvun totalitarismia kuin koskaan aikaisemmin. 77-vuotias Atwood vieraili Frankfurtin kirjamessuilla Saksassa.

Atwoodin vuonna 1985 julkaisema "The Handmaid's Tale" -kirja (suom. Orjattaresi) on noussut uudestaan menestysteokseksi tänä vuonna, kun HBO julkaisi kirjan pohjalta tehdyn sarjan. Atwood kirjoitti kirjaa aikanaan maailmassa, jossa Kylmä sota oli vielä valloillaan ja Beriinin muuri ei ollut murtunut.

Atwoodin mukaan Yhdysvallat nähtiin Euroopassa silloin demokraattisena, vapaana ja avoimena. Menestysteos on noussut uuteen suosioon Yhdysvaltojen muuttuneen ilmapiirin vuoksi, joka johtuu muun muassa Donald Trumpin valinnasta presidentiksi.

Monet Trumpin vastustajat ovat nostaneet Atwoodin kirjoittaman karmaisevan maailman jo aikaisemmin esille esimerkiksi mielenilmauksissaan. Niissä on muun muassa sanottu Trumpin haluvan muuttaa tämän klasikkoteoksen maailma todeksi.

– Se on yksi syy, miksi tv-sarja on ollut niin suosittu. Yhtäkkiä ihmiset tajuavat, että se voisi hyvinkin olla todellisuutta myös meille... tummat päivät ovat lähempänä kuin koskaan aiemmin 1930-luvun jälkeen, Atwood sanoi messuilla.

"The Handmaid's Tale" kuvaa dystooppista yhteiskuntaa, jossa naisten asema on muutettu äärimmäisen heikoksi diktatuurin myötä.

Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.