Kirjailija ja suomentaja Matti Rossi on kuollut

Kirjailija ja suomentaja Matti Rossi menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen maanantaina Helsingissä. Hän oli kuollessaan 83-vuotias. Asiasta kertoi ensimmäisenä kulttuurilehti Kulttuurivihkot, jonka päätoimittajana Rossi toimi vuosina 1978–1979.

Sortavalassa vuonna 1934 syntynyt Rossi asui nuoruudessaan Rautalammilla ja paikkakunta esiintyi sittemmin myös hänen vuonna 1975 ilmestyneen runokokoelmansa nimessä Rautalammin lauluja.

Ennen omaa kirjallista uraansa Rossi työskenteli muun muassa BBC:n suomenkielisellä osastolla ohjelma-assistenttina. Hän ennätti toimia myös SKDL:n kunnanvaltuutettuna Rautalammin kunnanvaltuustossa vuosina 1976–1978. Myöhemmin hän vaikutti Suomen kommunistisessa puolueessa.

Lukion Rossi kävi Kuopion lyseossa, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1952. Rossi keskittyi jatko-opinnoissaan kieleen ja kirjallisuuteen. Hänen opinahjojaan olivat muun muassa Edinburghin yliopisto, Pennsylvanian yliopisto ja Helsingin yliopisto. Akateemisella urallaan Rossi oli British Councilin stipendiaattina vuosina 1960–1961.

Kirja-alalla Rossi tunnetaan ennen kaikkea klassikoiden suomentajana. Hän suomensi kaunokirjallisuutta sekä englannista että espanjasta, muun muassa William Shakespearen näytelmiä sekä Gabriel García Márquezin ja Pablo Nerudan teoksia.

Työstään Rossi sai J.H. Erkon palkinnon ja kolmasti kääntäjien valtionpalkinnon. Viimeisin näistä tuli vuonna 2007 käännöstyöstä, jonka Rossi teki suomentamalla uudelleen 16 Shakespearen näytelmää. Savonia-palkinnon Rossi sai vuonna 1988 teoksestaan Teko.

Rossin omaan laajaan tuotantoon kuuluu niin runoutta, laulutekstejä kuin näytelmiäkin. Hän julkaisi myös dekkareita nimellä Olavi Kokko.

Rossi toimi vasemmistolaisen laululiikkeen hovirunoilijana 1970-luvulla, ja hänen tekstinsä tulivat tunnetuiksi Agit Prop-yhtyeen ja KOM-teatterin kuoron esittäminä. Suurelle yleisölle tutuimpia ovat kappaleet Lenin-setä asuu Venäjällä ja Jos rakastat.

Rossi muistetaan myös siitä, että hän ilmiantoi vuonna 1975 Suomessa vierailleen unkarilaisen kirjailijan Dénes Kissin Unkarin Kirjailijaliitolle neuvostovastaisen mielipiteen esittämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Runoilija ja kirjailija Aila Meriluoto on kuollut

Kirja-arvio: Mikko Rimminen leikittelee uudessa romaanissaan kertomisen välineillä

Suomalaisbändi ehdolla EU:n musiikkipalkinnon saajaksi – yleisöäänestys käynnissä netissä

Fingerpori jäi Jokerin jalkoihin – keräsi viikonloppuna 15 267 katsojaa

Konserttiarvio: Alfredo Casellan upea sinfonia ensi kertaa Suomessa

Kuopiolaisvalokuvaajalle tunnustusta kansainvälisessä kuvakilpailussa

Raskaan keitaan kukka – Huomenna tulee 25 vuotta siitä, kun kuopiolainen Tatu ja Päivänkakkarat sai rockin SM-kisoissa tuomaristolta turpiin

Iisalmelaislähtöisen Miska Kajanuksen ensimmäinen elokuva saa ensi-iltansa Los Angelesissa – Vihanpidot kertoo kavereista, joille ei hyvä heilu

Karhun ja korpin yhteispotretti toi Ville Heikkiselle Vuoden luontokuva -kilpailun voiton

Helsingissä avautunut Musiikkimuseo Fame houkuttelee kävijöitä teknologisilla elämyksillä – virtuaalitodellisuus vie paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.