Kirjailija varoittaa: "Jos luet tämän, voit joutua itsekin Sibeliuksen uhriksi"

Tieto-Finlandialla palkittu kirjailija ja musiikkitoimittaja Vesa Sirén pureutuu uudessa kirjassaan siihen, mikä Jean Sibeliuksen musiikissa kolahtaa. Kohtalona Sibelius -niminen teos on Sirénin henkilökohtainen kertomus matkasta suursäveltäjän jalanjäljissä. Samalla hän kertoo, kuinka hänestä itsestään tuli "hullu sibeliaani", ja millainen on ollut matka Sibelius-asiantuntijaksi.

Vauhdikas kirja kuvailee muun muassa uusia Sibelius-löytäjä lennokkaasti:

"Käteni vapisivat hieman, kun suuntasin vuonna 2011 suurennuslasin yli 80 vuotta vanhaan nuottipaperiin Kansalliskirjastossa. Tuo patarummun kumahdus, nuo riitasoinnut ja sävelfragmenttien sinfoninen ketjuuntuminen! Käsiala oli tuttua, myöhäistä Jean Sibeliusta, mutta nuotit eivät liity mihinkään tunnettuun orkesteriteokseen. Onko tämä klassisen musiikin Graalin malja, kadonneen kahdeksannen sinfonian luonnos?"

Kirjan johdannossa leikkimielisesti varoitetaan, että kirjan lukemalla voi joutua itsekin Sibeliuksen uhriksi tai syventää jo tapahtunutta hurahtamista entisestään. Sirén on koonnut teokseen myös levysuosituksia niin vasta-alkajille kuin edistyneille.

Otavan kustantama Kohtalona Sibelius ilmestyy 8.10. Sibeliuksen syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi 150 vuotta.

Sirén sai Tieto-Finlandian vuonna 2010 teoksellaan Suomalaiset kapellimestarit - Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin. Hän on kirjoittanut yös kirjat Aina poltti sikaria - Jean Sibelius aikalaisten silmin (2000) sekä Sielun Veljet - Kuvat (2012).