Kirjaklassikko käännetään suomeksi – kulttuuriteon mahdollistaa Kari Hotakaisen yhtiö

Amerikkalaiskirjailija David Foster Wallacen (1962–2008) pääteos Infinite Jest aiotaan julkaista suomeksi. Kulttimaineessa olevan teoksen julkaisevat kustannusosakeyhtiö Siltala ja kirjailija Kari Hotakaisen yhtiö Sanavalinta Oy.

Kustantaja Touko Siltala toteaa tiedotteessa suoraan, ettei järkälemäisen romaanin julkaisu suomeksi olisi ollut mahdollista ilman Hotakaista.

– Käännöskirjallisuuden kustantaminen on käynyt harvinaiseksi, eikä käännöskirjallisuutta seurata mediassa samaan tapaan kuin ennen. Kaikki kunnia hienolle kotimaiselle kirjallisuudelle, mutta sen tärkein osa on aina syntynyt yhteydessä kansainvälisiin virtauksiin. David Foster Wallacen suurteoksen kustantaminen ei olisi mahdollista ilman yhteistyötä Sanavalinta Oy:n kanssa.

Wallacen teoksen suomentaa Tero Valkonen, joka muistaa keskustelleensa Infinite Jestistä Hotakaisen kanssa ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta sitten. Valkonen luonnehtii Infinite Jestiä yhdeksi elämänsä suurista teoksista.

Hotakainen kertoo tiedotteessa päässensä tutustumaan käännöskirjallisuuden taikaan jo lapsena:

– Elettiin 70-luvun alkua kotikylälläni Rautalammilla. Samalla kylällä asui runoilija ja suomentaja Matti Rossi. Isälläni oli sekatavarakauppa, jonka asiakas Rossi oli. Minä toimin kaupan lähettipoikana. Kerran tieni vei Rossin talolle, hän oli tilannut lampaanviulun. Kun avasin oven, hän istui kyyristyneenä ison pöydän ääressä. Edessään hänellä oli isoja, paksuja sanakirjoja. Kysyin arasti, mitä oli työn alla. Hän kertoi suomentavansa Gabriel Garcia Marquezin vaikeaa kirjaa. Työ valmistui vuoden kuluttua, ja saimme lukea hämmästyttävän tarinan nimeltään Sadan vuoden yksinäisyys. Näin lähellä suomentamisen alkutuotantoa en ole sen jälkeen ollut. Ympyrä sulkeutuu onnellisella tavalla 48 vuoden jälkeen kun saan olla osaltani vaikuttamassa siihen, että saamme suomeksi massiivisen Infinite Jest -teoksen”, kertoo Hotakainen.

Hotakaisen viime elokuussa ilmestynyt Tuntematon Kimi Räikkönen on rikkonut useita ennätyksiä. Se on Siltalan myydyin kirja, Suomen kaikkien aikojen myydyin urheilukirja sekä yli 190 000 myydyllä kappaleella Suomen kaikkien aikojen myydyin kirja julkaisuvuonnaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.