Kirjallisuuden Nobel jaetaan Tukholmassa – Dylan-krapulassa odotetaan perinteisempää valintaa

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja julkistetaan iltapäivällä Tukholmassa. Ruotsin akatemia kertoo voittajan nimen kello kahdelta Suomen aikaa.

Viime vuonna arvostettu palkinto myönnettiin ensimmäisenä lauluntekijänä muusikko Bob Dylanille. Dylan aiheutti kuitenkin melkoista hämminkiä, koska hän ei kommentoinut voittoaan viikkoihin ja jätti myös viralliset palkintopönötykset väliin.

Maineestaan tarkan Ruotsin akatemian uskotaankin päätyvän tänä vuonna perinteisempään valintaan.

–  Akatemia on itse asiassa hyvin hillitty yhteisö, joten meidän ei kannata odottaa mitään sensaatioita, pohdiskeli Svenska Dagbladetin kirjallisuuskriitikko Clemens Poellinger.

Enemmistö asiantuntijoista odottaakin nimeä, jonka suurin osa kirjallisuusihmisistä tunnustaa kiistatta Nobelin arvoiseksi.

Sellainen voisi olla kiinalainen Yan Lianke, jota pidetään vahvana ehdokkaana. Palkinto on mennyt Kiinaan kahdesti 2000-luvulla: vuonna 2000 Gao Xingjian voitti ja 2012 Mo Yan.

Mahdollisten voittajakandidaattien listalta löytyy liuta tuttuja nimiä: yhdysvaltalaiset Philip Roth ja Don DeLillo, japanilainen Haruki Murakami, israelilainen Amos Oz sekä syyrialainen runoilija Adonis. Myös italialaiselle Claudio Magrisille ja kenialaiselle Ngugi wa Thiong'olle on povattu menestystä.

Dagens Nyheterin kulttuuritoimittaja Björn Wiman uskoo voittajan olevan mieskirjailija tai -esseisti, jonka juuret ovat Euroopassa. Hän nostaa esille Portugalin Antonio Lobo Antunesin ja Albanian Ismail Kadaren.

–  Luulen, että valinta on Bob Dylanin täydellinen vastakohta, Wiman sanoo.

Ja kuten aina: valinta voi lopulta olla myös täydellinen yllätys.

Kirjoja luetaan koko kesä valekansien välissä

Ruotsin akatemia koostaa helmikuussa listan ehdotetuista nimistä, joita voivat lähettää muun muassa entiset Nobel-palkitut ja yliopistojen professorit. Toukokuussa pitkästä listasta on jäljellä viisi ehdokasta, joiden teoksiin akatemian jäsenet tutustuvat koko kesän ja alkusyksyn.

Akatemian jäsenet pyrkivät kaikin keinoin estämään vuodot loppusuoralle päässeistä kirjailijoista. He muun muassa käyttävät näistä salanimiä ja piilottavat julkisilla paikoilla lukemansa kirjat tekokansien väliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.