Kirjamyynti putosi kolmatta vuotta peräkkäin

Kirjojen myynti laski viime vuonna jo kolmatta vuotta peräkkäin. Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton myyntitilastojen mukaan kokonaismyynti laski kahdeksan prosenttia.

Erityisesti laski kaunokirjallisuuden myynti, jossa pudotusta vuoteen 2013 verrattuna tuli kymmenen prosenttia. Lasten- ja nuortenkirjojen myynti sen sijaan kasvoi noin kaksi prosenttia.

- Tämä lupaa hyvää kirja-alan tulevaisuuden kannalta. Kirjakaupassa erityisesti nuorten kirjallisuuden myynti kasvoi huomattavasti, sanoo kirja-alan järjestön Kirjakillan Reetta-Liisa Pikkola.

Myydyin kotimainen lasten- ja nuortenkirja oli viime vuonna Mauri Kunnaksen Herra Hakkarainen harrastaa. Koko vuoden myydyin kirja oli Ari Mennanderin jääkiekkolegenda Teemu Selänteestä kertova Teemu, jota myytiin liki 77 000 kappaletta.

Kirja-alan mukaan myynnin lasku johtuu ennen kaikkea yleisestä talouden tilasta. Ei ole merkkejä siitä, että suomalaiset olisivat vähentäneet lukemista.

- Kirja-alaan vaikuttavat samanlainen talouden yleistilanne kuin muillakin aloilla. Emme ole missään tapauksessa yhteiskunnasta erillinen saareke, Pikkola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.