Kirjastot kipuilevat äänitevarastojensa kanssa, mutta nyt yhteinen varasto voi löytyä Kuopiosta

Viimeinkin se tapahtui. Kuopiossa sijaitsevaan Varastokirjastoon on sijoitettu onnistuneesti valtakunnallisesti lainattavaa CD-aineistoa. Viimeinkin siksi, että CD-levyjen yhteisvarastosta on Suomen kirjastopiireissä puhuttu lähes 30 vuoden ajan.

Ensimmäinen koe-erä, 365 levyä, siirrettiin Turun kaupunginkirjastosta Varastokirjastoon kesällä. Tällä hetkellä Varastokirjastossa on tarjolla 600 lainattavaa CD:tä.

Työ on vasta alussa, sillä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Musiikin varastointiselvitys 2017 -työn mukaan maakuntakirjastoissa ympäri Suomea on tällä hetkellä lähes 600 000 CD-levyä, joista noin kymmenen prosenttia eli 60 000 kappaletta oltaisiin heti valmiita siirtämään valtakunnalliseen musiikkivarastoon.

Siirtopaineen taustalla on muuttunut lainaustarve. CD-levyjen lainaaminen on vähentynyt huomattavasti 2000-luvulla, mutta levyt ovat jääneet kirjastojen hyllyille, koska niille ei ole olemassa valtakunnallista varastointitilaa.

Tämä johtaa siihen, että kirjastojen omat varastot täyttyvät sellaisistakin levyistä, joita lainataan harvoin.

– Ongelma on, että lopullista poistoa ei tehdä rohkeasti, sillä ei ole varmuutta, että aineisto säilyy jossakin, kertoo informaatikko Laura Airaksinen Kuopion kaupunginkirjastosta.

– Kirjastolla on kuitenkin myös kulttuurinen säilytystehtävä, niin sanottu pitkä häntä, jolla varmistetaan, että vanhempaa ja harvinaisempaakin aineistoa on kaikkien saatavilla. Koska yhteistä levyjen loppusijoituspaikkaa ei ole ollut, meillä on muiden kaupunginkirjastojen kanssa päällekkäistä levyjen varastointia.

Pelkästään Kuopion kaupunginkirjastossa CD-nimikkeitä on lähes 33 000 kappaletta. Airaksisen mukaan kokoelma kasvoi voimakkaasti 2000-luvun alkupuolella, jolloin CD oli formaattina suosituin.

Laajasta kokoelmasta huolimatta kirjastolta tehdään päivittäin useita musiikkiaineistoa koskevia kaukolainauksia muista kirjastoista.

– Vaikka kysynnän määrä on vähentynyt, se on edelleen laajaa. Asiakkaat pyytävät hyvin monipuolista aineistoa. Kuopiossa on paljon musiikkioppilaitoksia, joilla on omia tarpeita.

CD-levyjen varastointia suunniteltiin Kuopioon jo 1990-luvulla. Varastokirjasto otti vastaan kirjastojen nuottiaineistoja ja LP-levyjä, mutta toiminta jouduttiin keskeyttämään vuosituhannen vaihteessa resurssipulan vuoksi. Aika ei riittänyt materiaalin käsittelyyn.

Varastokirjastossa on tälläkin hetkellä luetteloimattomien LP-levyjen ja nuottien kertymää 142 hyllymetriä.

Jos kirjastoilla on ollut kova paine saada CD-levyille kansallinen varastotila, miksi toimeen käytiin vasta nyt?

– Moni asia loksahti tänä vuonna paikoilleen, kertoo Musiikin varastointiselvitys 2017 -työtä tehnyt Tuomas Pelttari.

– Varastokirjaston resurssit olivat sellaiset, että pystyimme lähettämään koe-erän. Saimme Melinda-järjestelmästä siirrettyä CD-levyjen tiedot Varastokirjaston tietokantaan siten, että niissä oli valmiiksi merkitty oikeat sijaintipaikat. Sen jälkeen lähetimme fyysiset levyt Kuopioon. Nyt ne ovat löydettävissä kirjaston asiakkaiden käyttämästä Finna-palvelusta.

Levyjen siirtämistä Varastokirjastoon hidastaa se, että Melinda-yhteistyössä ovat mukana vasta Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Keski-Pohjanmaan yleiset kirjastot. Esimerkiksi Kuopion on tarkoitus liittyä joukkoon vuoden 2018 aikana.

60 000 levyn siirtäminen Varastokirjastoon kuulostaakin vuosien työltä.

– Yksittäisen kirjaston näkökulmasta määrä on melko suuri. Nykyisten maakuntakirjastojen siirtotarve per kirjasto on kuitenkin kohtuullinen, mutta tarve jatkuva. Varastokirjastoon siirretty CD on signaali musiikkikirjastoille siitä, kannattaako samaa levyä pitää omassa varastossa, Pelttari sanoo.

– Tämä päätösvalta tietysti säilyy kotikirjastoissa. Jokainen voi kuitenkin kysyä, onko viiden vuoden päästä järkevää pitää valtavaa CD-kokoelmaa.

Pelttari huomauttaa, että musiikin varastointiselvityksessä ei puututtu siihen, millaista aineistoa pitäisi varastoida.

– Tavoitteena oli luoda yhteiskäytössä oleva varasto, joka päivittyy ja jonka puitteissa kirjastot voivat halutessaan ohjata sisältöjään.

Varastokirjaston siirrosta Mikkeliin on puhuttu vuodesta 2011 ja aihe on jälleen esillä. Päätöstä siirrosta ei kuitenkaan ole tehty.

– Minun mielipiteeni on, että CD-levyjen siirto Kuopioon kannattaa, käy Varastokirjaston sijainnille tulevaisuudessa miten vain, Pelttari sanoo.

CD-aikakauden hiipuminen ei tarkoita, että formaatti katoaisi ikuisiksi ajoiksi.

– Kirjastojen pitää varautua myös siihen, että formaatit tekevät paluun. Nythän musiikkikentällä on myös LP-levyjen uusintatarjontaa, ja kirjastoissa tulee reagoida uuteen kysyntään, Pelttari sanoo.

Laura Airaksinen on huomannut saman:

– Meillä on nuoria parikymppisiä miehiä, jotka ovat ottaneet kirjastokortin siksi, että voivat lainata LP-levyjä. Se on selkeä asiakassegmentti, Airaksinen sanoo.

– Ja on CD-levyjen lainauksien laskussa ollut sekin puoli, että musiikkikirjastoissa ympäri Suomen on kehitetty uusia palveluita, kuten esimerkiksi meillä Kuopiossa järjestettävä pienimuotoinen soitinlainaus. Valtakunnallinen varastointi auttaa tässäkin siten, että meille jää enemmän aikaa uusien palveluiden kehittämiseen, henkilökohtaiseen asiakaspalveluun ja sisältöjen avaamiseen.

Musiikin varastointiselvitys verkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Digitaaliset valokuvat vertautuvat ihmisen vieraantumiseen itsestään

Elokuva-arvio: Greenlandin ensimmäiset 20 minuuttia ovat kelvollisia, mutta sitten tarina karkaa tekijöiltään

Teosto tukee musiikin ammattilaisia korona-ajasta selviämiseksi yhteensä jopa miljoonan euron tuella

Tommi Kinnunen juoksi saunasta syvälle saksalaisten polttamaan Lappiin

Arvio: Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -vaellusromaani tuo historian suuret linjat koskettavan lähelle

Eino Kalima -ohjaajapalkinto myönnettiin Anne Rautiaiselle

Keikat menivät jäihin, mutta soololevy on viimeistelyä vaille valmis

Kun aalto löi rantaan muoviröykkiön, Sami Yaffa sai idean ensimmäisen sarjakuvansa teemaan – sen jälkeen edessä olikin puolentoista vuoden puurtaminen: "Hirveä duuni tässä oli"

Kirja-arvio: Kari Hotakaisen uutuus on kitkerä ja katkera – siis juuri sellainen teos, jonka tämä aika ansaitsee

Camilla Grebe sai parhaan pohjoismaisen rikosromaanin Lasiavain-palkinnon jo toistamiseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.