Kirjastot panostavat korona-aikana e-materiaalien hankintaan – ”Menemme ison kuvan kautta, eli että suojeltaisiin riskiryhmiä tartunnoilta”

Kuopion kaupunginkirjasto on siirtänyt rahoitusta fyysisestä lainausmateriaalista e-materiaaleihin kirjastotalojen jouduttua sulkemaan ovensa. Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen kertoo, että alustavasti e-puolelle on siirretty 10 000 euroa, mutta tilanteen kehittymistä seurataan koko ajan ja painotuksia muutetaan tarpeen mukaan.

Vielä tiedossa ei ole, onko e-lainojen määrä hypähtänyt kasvuun.

Rahaa on siirretty e-kirjojen ja e-äänikirjojen hankitaan. Myös elokuvia on mahdollista katsoa kotoa käsin Viddla-palvelussa.

– Olemme varautuneet siihen, että Viddlan kulutus kasvaa ja silloin myös kirjaston kulut kasvavat, Savinainen sanoo.

Myös Varkauden kaupungin kirjasto on lisännyt panostustaan e-aineistoihin. Kirjastotoimenjohtaja Pauliina Arresalon mukaan e-materiaalia oli tarkoitus hankkia tasaisesti ympäri vuoden, mutta nyt käytetään ainakin kaikki kesäkuulle asti budjetoidut varat.

– Oletuksena on, että e-aineistoja käytetään nyt enemmän. Meiltä on tulossa video siitä, miten e-aineistoja voi lainata ja käyttää. Video tulee ainakin Facebook-sivuillemme, Arresalo kertoo.

Varkaudessa on pohdittu esimerkiksi lastenkirjojen lukemista ja välittämistä sähköisesti koteihin, mutta tekijänoikeuskysymykset ovat vielä uuden materiaalin osalta selvityksessä.

Kuopiossakin suunnitellaan sähköisten palveluiden lisäämistä. Esimerkiksi lukupiirejä ja lukuhaasteita voidaan toteuttaa myös virtuaalisesti, ja kaavailuissa on videoituja satutunteja.

Savinainen mainitsee yhtenä mahdollisuutena myös Lukukoira Sylvin virtuaaliset tapaamiset.

– Pyrimme nyt tekemään pedagogisen työn ja lukemista edistävän työn verkkopuolella, hän toteaa.

Tulevista palveluista kaupunginkirjasto tiedottaa verkkosivuillaan sekä Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

– Kaikilla ei ole mahdollisuuksia käyttää näitä palveluita, mikä on valitettavaa, mutta menemme ison kuvan kautta, eli että suojeltaisiin riskiryhmiä tartunnoilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.