"Kivesveto Go Go on nimenä varmasti yksi parhaimpia 2000-luvulla"

Voitko laittaa kysymykset sähköpostilla, niin vastataan porukalla illalla, pyytää kouvolalaisen Kivesveto Go Go -yhtyeen kitaristi-laulaja Samu Laine. Yhtye esiintyy tänään Kuopiossa järjestettävässä Elämä on Punk vol 18 -tapahtumassa, ja kun bändihaastattelu tehdään, pitää jokaisen jäsenen päästä vaikuttamaan vastauksiin. Kollektiivisissa kerronnassa ei tosin ole eroteltu, kuka yhtyeestä – Laineen lisäksi Tuomo Mannonen, Mikko Kärkkäinen ja Make Kouvola – sanoo mitäkin, joten vastaukset menevät tasaisesti koko porukan piikkiin.

 

Miten Kivesveto Go Go -yhtye syntyi?

Tekemisen puutteesta lorvittiin paikallisen yrittäjän rengasvarastossa, johon oli tuotu bändisoittoon kelpuutettavia instrumentteja. Kärsä paiskoi kannuja kuumemittari kainalossa ja Mannonen soitti bassoa laulukamojen läpi. Siinä kai sitten tehtiin puolikas biisi, jota parin viikon sisään käytiin toisella treeniksellä kokeilemassa uudestaan ja saatiin ehkä vähän runkoa toiseen biisiin. Siinä kohtaa ei yksi edellisten ”treenien” viidestä päässyt paikalle ja kokoonpano vakiintui nelihenkiseksi.

Mistä yhtyeen nimi tulee?

Nimi tulee tarinasta, jonka mukaan kouvolalainen peruskoulun liikunnanopettaja uskoi saavansa korisvapareita seitsemän kymmenestä sisään niin vahvasti, että epäonnistuessaan kaveri saa potkaista häntä nivusiin. Epäonnistuneen kivesvedon seurauksena toiselta pallilta on viety elinkumppani. Siihen lisättiin dängä dängää ja Kivesveto Go Go oli valmis. Nimenä se on varmasti parhaimpia 2000-luvulla. Yleensä bändien nimet on ihan paskoja, joita ei kukaan muista, paitsi Popeda ja Yö.

Kouvolasta on vuosien mittaan tullut paljon punk-bändejä. Kouvola myös nousee usein keskusteluissa ehdolle Suomen ankeimmaksi kaupungiksi. Onko kaupunki vaikuttanut jotenkin yhtyeenne syntyyn?

Ankein kaupunki -vertaus ei ole tuttu – varmaan jotain kateellisten vääristelyjä. Kouvolassa on ollut kautta aikain kaupungin puolesta tarjolla treenikämppiä veloituksetta. Ne on sijainneet ihan keskustan välittömässä läheisyydessä, joten jokainen kaupungilla pyörinyt nuori on varmasti kuullut jotain epämääräistä meteliä jossain kohtaa. Kun bändejä näkee noin katukuvassa niin helposti, tulee semmonen olo, että noinhan voisi tehdä itsekin. Kouvolassa tekemisen kulttuuri on myöskin vahva ja yhteistyö eri porukoiden kesken toimivaa. Lisäksi Kouvolassa on suhteessa kaupungin kokoon ihan kiitettävästi keikkapaikkoja sekä ihmisiä, jotka jaksavat niitä järjestää.

Voisiko uskottava punk-bändi syntyä suomenruotsalaisessa kartanomiljöössä?

Hankala kysymys. Jäsenet läpi käytyä todettiin, ettei kukaan ole ikinä soittanut uskottavassa punk-bändissä. ”Kivareista” puhuttaessa orkesteri olisi voinut syntyä missä tahansa. Tarinat olisivat erilaisia.

Miten Kouvola näkyy yhtyeen musiikissa ja sanoituksissa?

Tarinat ovat pääpiirteittäin kouvolalaisten hahmojen tekosia tai heidän suistaan tulleita. Toisten biisien lähtökohdat saattavat olla lähihistorian mielenkiintoisista ilmiöistä, kuten Äiti hei -biisi, joka perustuu kirkon AV-puolen dokkariin Saatana kutsuu minua. Laivatytöt-biisi kertoo laivatytöistä. Kataloonian papukaija mies kertoo muutosta Helsingistä Barcelonaan. Kivarit on myös globaali.

Wikipediassa sanotaan, että ”yhtyeen musiikki käsittelee vaikeita asioita huumorin kautta, mutta myös vakavalla otteella”. Onko määritelmä onnistunut?

Ei me olla juurikaan itse määritelty musiikkiamme. Jos sitä nyt kuitenkin pitäisi jollekin ulkopuoliselle määritellä, niin ehkä ”katsotaan mitä tulee” -punkkia.

Yhtyeeltä julkaistiin muutaman vuoden tauon jälkeen Vesipäät-ep, jonka sanotaan olevan eka osa trilogiaa. Millaista trilogiaa?

Joo, me luvattiin äänittää kolme eepeetä ja julkasta ne vuodessa. Mut ei me pidetä lupauksia. Kaksi eepeetä odottaa studion tietokoneella, että joku menis painamaan rekkiä ja äänittämään yhden säkeen ja yhden soolon – ei oo kukaan mennyt.

Elämä on Punk vol. 18 -tapahtuma tänään Kuopion Kaivuri Pubissa. Esiintyjinä Kivesveto Go Go, Generals, Terve Hulluus, Ratkaisu ja Moonshine Mojo.

Korjattu 10.9. kuvaajan sukunimi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.