Klaus Härön talkootyönä ohjaama lyhytelokuva nostaa esiin lapsiperheköyhyyden

Elokuvaohjaaja Klaus Härö, kirjailija Markku Rönkkö ja monet muut alan ammattilaiset ovat tehneet talkootyönä Pullopoika-lyhytelokuvan, jonka tarkoituksena on tukea Pelastakaa Lapset ry:n työtä kotimaan vähävaraisten ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten auttamiseksi.

Ajatus elokuvaan syntyi, kun Rönkkö luki tarinan nuoresta, jonka opinnot olisivat keskeytyneet, jollei Pelaskaa Lapset olisi auttanut perhettä.

– Juttu vaivasi vielä nukkumaan mennessä. Kun aamulla heräsin, yö oli tuottanut valmiin käsikirjoituksen Pullopoika-filmiin. Kirjoitin sen ylös viidessätoista minuutissa, Rönkkö kertoo elokuvan tiedotteessa.

Rönkkö otti yhteyttä Mjölkin tuottaja Ykä Niemiseen ja kysyi, lähtisikö tämä mukaan talkoisiin. Vastaus oli myöntävä. Pian mukaan liittyi muita, muun muassa ohjaaja Klaus Härö.

Filmin avulla tekijät haluavat nostaa esille syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tilanteen ja herättää suomalaiset tähän todellisuuteen yhden nuoren tarinan kautta.

Suomessa elää 120 000 lasta vähävaraisissa perheissä, kerrotaan keskiviikkona julkaistussa Lapsen ääni 2019 -raportissa. Perheiden heikko taloudellinen tilanne heijastuu lasten tulevaisuususkoon, osallistumismahdollisuuksiin, kiusaamiskokemuksiin sekä henkiseen hyvinvointiin.

Esimerkiksi toisen asteen opintojen kustannukset ovat kuitenkin todellinen ongelma monille vähävaraisille perheille. Harrastusmaksut muodostavat monille lapsille esteen harrastuksiin osallistumiselle.

– Köyhyydessä ei ole kyse vain rahan puutteesta, muistuttaa Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta tiedotteessa.

– Vähävaraisuus heijastuu lasten ja nuorten arkeen ja hyvinvointiin. Se vaikeuttaa osallistumista harrastuksiin, sosiaalisiin tilanteisiin ja jopa opiskeluun. Köyhyydestä kertovien lukujen takana on aina yksilöllisiä kohtaloita ja kokemuksia, joita yhteiskunnan tulee kuulla.

Pullopoika-elokuvaa esitetään Yle TV1- ja Yle Fem-kanavilla viikolla 42 ja Finnkinon elokuvateattereissa mainospaikoilla 1.–18.11. Filmin voi katsoa myös Pelastakaa Lasten youtube-kanavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.