Komediafestivaalin johtajaa naurattaa puujalkavitsi, jonka punchline kuuluu "Jouko Purkka" – nyt sinulla on mahdollisuus kertoa parempi kasku ja voittaa palkinto

Aloitetaan oleellisella: millainen on hyvä puujalkavitsi?

– Se on pirun ytimekäs ja parhaimmillaan myös tosi huono. Puujalkavitsi hämmentää sopivalla tavalla, kuvailee Kuopion Komediafestivaalin johtaja Juha Jylhäsalmi.

Festivaalikoordinaattori Emma Reinikainen jatkaa, että hyvä puujalka ei välttämättä avaudu vitsinä heti, eikä aina ollenkaan.

Siis vitsi, joka ei naurata?

– Puujalkavitsin tarkoitus on saada aikaan ihmisissä reaktioita. Osa nauraa heti, osa ei hoksaa juttua ollenkaan, Reinikainen sanoo.

Otetaan esimerkiksi yksi Jylhäsalmen suosikeista, joka on hänen mukaansa "niin huono, että se on jo hyvä". Kuopiolaisen Janne Seppälän käsialaa oleva tuotos kuuluu kysymys–vastaus-muodossa seuraavasti: "Mikä ohjaaja tarttuu kiinni tukkaan? Jouko Purkka."

– Tämähän on ihan hirveän tökerö. Mutta toimii, Jylhäsalmi sanoo.

Reinikainen huomauttaa, että mitä tökerömmällä tavalla kieltä väännellään tai sanojen kanssa leikitään, sitä paremmin puujalka usein toimii. Puujalkavitsissä kyse ei siis ole siitä, että se olisi täydellisesti hiottu tai rakennettu vitsi.

– Stand up -illoissa koomikot yleensä kertovat vitsejä, joita rakennetaan ja selitetään pitkäänkin, jolloin ne uppoavat aika helposti yleisöön. One-linerin kaltaiset puujalkavitsit ovat armottomampia.

Nyt puujalkailemaan pääsevät kaikki, sillä Savon Sanomat ja Kuopion Komediafestivaali järjestävät yhdessä kilpailun, jossa etsitään parhaimpia ja pahimpia puujalkavitsejä. Osuvimmat sutkautukset painetaan festivaalin tarroihin ja julkaistaan myös kokoelmana lehdessä.

Ajatus kilpailusta syntyi, kun komediafestivaali painatti vuosi sitten puujalkavitsejä tarroihin.

– Katutarroista pidettiin paljon. Niitä kuvattiin, ja tarroja on näkynyt myös yllättävissä paikoissa kuten ihmisten repuissa ja läppäreissä. Sissimarkkinointi toimi, ja nyt luonnollinen seuraava askel on kerätä puujalkoja yleisöltä, Jylhäsalmi sanoo.

Kilpailuun osallistuvat vitsit saavat olla uusia mutta vanhojen kaskujenkin kierrättäminen on sallittua. Tärkeintä on löytää sopivia helmiä tarroihin.

– Jos varastossa on hyvä puujalka, nyt on mahdollisuus loistaa. Ja jos keksii paikallisen eli Savoon liittyvän jutun, niin vielä parempi. Kisaan saa osallistua nimellä tai nimimerkillä.

Jylhäsalmi ja Reinikainen uskovat, että puujalkavitsejä riittää. Sanojen vääntely ja tahallinen väärinymmärtäminen ovat kasvattaneet suosiota, mistä iso kiitos kuuluu Pertti Jarlan piirtämälle Fingerpori-sarjakuvalle.

– Olisihan se hienoa saada paikallisen Virtasen vitsi tarroihin.

Puujalkavitsikilpailuun voi osallistua Savon Sanomien verkkosivulla. Kilpailuaika päättyy sunnuntaina 19.5. kello 18. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kolme kahden hengen lippupakettia Kuopion Komediafestivaalille.

Jos alla oleva lomake ei toimi voit jättää puujalkavitsin myös tästä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.