Konkarit ja "entiset nuoret" toivat luonnon Salmelaan – "Tätä ei voi rukkaset kädessä tehdä", sanoo kuvanveistäjä, jonka teoksiin saa koskea

Taidekeskus Salmela viettää tänä kesänä 30-vuotisjuhlaa. Lauantaina avautuva näyttely nostaa juhlan kunniaksi esiin taidekeskuksen perustaneita taiteilijoita sekä vuosien varrella Salmelan nuoriksi taiteilijoiksi valittuja tekijöitä.

Näyttelyn vetonaulana ovat taidemaalari Rafael Wardin uudet maalaukset.

Punaisena lankana läpi Salmelan salien kulkee luonto. Moni taiteilija käsittelee metsää, eläimiä ja kasvikuntaa, ihmisen ja luonnon suhdetta ja ilmastonmuutosta. Kokonaisuus tuntuu korostavan ennen kaikkea kauneutta.

Joel Sievers ammentaa maalauksissaan muun muassa Cezannen teoksista. Kuva: Taidekeskus Salmela

Salmelan kesän 2019 nuori taiteilija Jasmina Ijäs yhdistää maalauksissaan eläinaiheen ja geometriset muodot ja linjat. Tunnelma maalauksissa on ajaton. Nykyaika astuu kuvaan luontoa ja urbaania miljöötä yhdistävässä sarjassa.

Ijäs sai talvella 2017 Salmelan stipendin. Valinta Salmelan nuoreksi taiteilijaksi on itseoppineelle taidemaalarille hieno mahdollisuus.

– Toivon, että voin jatkaa tätä työtä pitkään, ja tämä (valinta nuoreksi taiteilijaksi) on hyvä ponnahduslauta, Ijäs sanoo.

Ijäksen teosten kanssa samassa huoneessa vilistävät jyväskyläläisen Samuli Alosen linnut, pronssista ja graniitista veistetyt City Birdsit.

Saa koskea!

Juhani Saksa lukeutuu kesänäyttelyn konkareihin. Myös hän on tuonut Salmelaan kokoelman lintuja.

– Tämä on silmäteräni, Saksa sanoo ja laskee kätensä Tiedustelija-linnun päälle.

– Se on Etelä-Savon marmoria. Se on maakuntakivi, mutta moni ei sitä tiedä. Virtasalmelta sitä löytyy. Kiveä jauhetaan maanparannusaineeksi, siinä se menee hukkaan, Saksa sanoo.

Hänen teoksiaan saa kosketella. Kiven lämpö ja pehmeys saattaa yllättää. Saksa kertoo saaneensa uransa alussa Italiassa tärkeän opin: hanskat täytyy heittää pois.

Rafael Wardilta nähdään uusia teoksia. Kuvassa Purjehdus. Kuva: Taidekeskus Salmela

– Kosketus materiaaliin pitää säilyä. Tätä ei voi rukkaset kädessä tehdä.

Maaliskuussa 80-vuotta täyttäneen Saksan ura on jatkunut jo yli 50 vuoden ajan. Saksa kertoo esittelevänsä itsensä nykyisin Perttu Saksan isänä. Perttu Saksa on ollut viime aikoina esillä erityisesti presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin tekijänä.

Taide on sukuvika monessa polvessa, Juhani Saksa sanoo. ”Vian” voi jäljittää Juhani Saksan isoisään asti.

Lahtelainen Marianne Siri toi lemmikit Salmelaan

Salmelan pihamaalle pystytetty uusi ympäristöteos kytkeytyy sekin luontoon. Professori Juhani Pallasmaan teos kokoaa yhteen suomalaisia ja karjalaisia kalliomaalauksia. Mukana ovat ihmishahmot, hirvet ja veneet sekä Karjalassa tyypilliset joutsenet ja valaat.

Lahtelainen Marianne Siri puolestaan tutkii ihmisen ja luonnon monimutkaista suhdetta tiukasti nykyajassa. Hän on veistänyt lemmikkejä, joiden jalostamisessa ihminen on mennyt varsin pitkälle, pahoinvoinnin tuottamiseen asti. Teoksessa Madonna ja pentu naishahmo pitelee sylissään kurttunahkaista koiraa, shar peita.

Ensimmäistä kertaa Salmelassa esittäytyvän Sirin veistokset ovat syntyneet muutaman viime vuoden aikana. Ajankohtaiset aiheet ovat Sirille tärkeitä.

– Valitsin Salmelaan ajankohtaisia teoksia. Ne käsittelevät esimerkiksi modernia teknologiaa ja e-urheilua, jossa Suomi on pärjännyt nyt hyvin.

Myös muoviroska kiinnostaa. Siri tarjosi näyttelyyn uutta, muovijätettä hyödyntävää veistostaan, mutta se taisi olla ”liian hurja” Salmelan kauneutta korostavaan juhlanäyttelyyn.

"Suuri alkuräjähdys"

Salmela muistaa taidekeskuksen perustajia päärakennuksen näyttelyssään. Esillä on muun muassa edesmenneen lahtelaisen taidemaalarin, professori Reino Hietasen maalauksia ja Lahdessa lapsuutta viettäneen kuvataiteilijan Laila Pullisen veistoksia.

He olivat mukana Salmelan ensimmäisessä näyttelyssä 30 vuotta sitten.

– Alkuräjähdys oli niin suuri, että Salmela pääsi eteenpäin nopein askelin ja on nyt se, millaisena se tunnetaan, kuvasi Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

Taidekeskus Salmelan näyttely avoinna 8.6.–11.8.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Teatteriarvio: Arthur Millerin 70 vuotta sitten kirjoittama Kauppamatkustajan kuolema tuntuu yhä ajankohtaiselta – ”Toksinen kapitalismi” myrkyttää koko perheen

Kari-Pekka Toivosesta Hämeenlinnan Teatterin johtaja

Elokuva-arvio: Edie jatkaa seniorien viimeiset unelmat -leffagenreä

JKMM Arkkitehdit on voittanut Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelukilpailun

Oksentelevista korppikotkista kertova trio voitti yleisön puolelleen niin taidollaan kuin tarinoillaankin

Arttu Takalo teki Lauri Porran kehotuksesta konserton itselleen ja kaverilleen

Arvio: Märta Tikkasen kirjeistä kasvaa dokumentti pohjoismaisen naisen mahdollisuuksista

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto jaettiin kolmelle – palkittujen teosten teemoissa korostuvat luonto ja nykyaika

Minna Canthin kadonneen näytelmän uskotaan löytyneen Kokkolan Lehdestä

Juha Hurme halusi osoittaa Verigreippi-ryhmälle, kuinka järkkykova tekijä Shakespeare on – ja teki kaikista faneja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.