Kotimainen kaunokirjallisuus tuotteistuu ja leviää perinteisten rajojen yli

Kotimainen kaunokirjallisuus on viime vuosina tuotteistunut ja levinnyt yhä laajemmalle perinteisten rajojensa yli. Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-hahmo on päätynyt elokuvateattereiden kautta Reino-tossuihin ja laudeliinoihin asti.

Bonnier Books Finland -kustantamo on kertonut, että Mielensäpahoittaja-brändin ympärille rakennetaan lähivuosina kirjatuotteiden sarja. Kustantamon ja kirjailijan välinen yhteistyösopimus kattaa siis romaanien lisäksi tuotteistamista.

Osa kirjailijoista valvoo oheistuotteita ja romaaniensa versiointia itsenäisesti, ilman suuren kustantajan apua. Esimerkiksi Sofi Oksanen huolehtii brändistään oman kustantamonsa kautta.

Neljäntienristeys- ja Lopotti-menestysromaaneista tunnettu Tommi Kinnunen sanoo, että kirjailijan on hyvä ymmärtää kirjallisuuden liiketoiminnallinen puoli.

- Turhan usein kirjallisuudesta puhutaan pelkkänä taiteena. Onhan se sitä, mutta samalla kirja on tuote, jota myydään.

 

Jakolinjat ovat menneisyyttä

 

Kinnusen Neljäntienristeystä muokataan parhaillaan oopperaksi, joka saa ensi-iltansa Oulun kaupunginteatterissa tammikuussa 2017. Neljäntienristeys on jo nähty näytelmänä Turussa ja Kotkassa.

Kinnunen antoi teatterioikeuksien valvonnan erillisen agentuurin tehtäväksi. Kirjan kustantaja WSOY ei ole puuttunut versiointiin, mikä on Kinnusen mielestä oikein.

- Kustantamoni on pysynyt täysin syrjässä näistä asioista, mutta olen ollut kuulevinani, että osa muista kustantamoista toimii ärhäkämmin.

Kinnunen muistuttaa, että yleiset kustannussopimukset jättävät romaanien jatkojalostamiseen liittyvät oikeudet kirjailijalle itselleen. Hän suhtautuu kirjallisuuden hyödyntämiseen muilla aloilla myönteisesti.

- Minusta on hienoa, että kotimainen kirjallisuus leviää ja muuttuu. Tiukka jako taiteenlajien välillä on mennyttä.

Kinnusen mukaan kyse on laajemmin ajateltuna kotimaisen kulttuurin menestymisestä ja ylläpitämisestä. Raja-aitoja ei hänestä tarvita.

- Teatterit hakevat kotimaisesta kirjallisuudesta vastapainoa rahankeräysmusikaaleille. Kiintiömusikaalien ja suurten komedioiden oheen on tullut uusia ja erilaisia tekstejä, ja olen siitä iloinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.