Kotimuseoiden haaste on uudistuminen

Suomessa on kymmeniä kotimuseoita, jotka kilpailevat yleisöistä vaihtuvia näyttelyitä tarjoavien museoiden kanssa. Kotimuseo keskittyy tyypillisesti tiettyyn henkilöön tai aikakauteen, eikä museon esillepano tai kokoelma yleensä juuri muutu.

Kotimuseoissa korostuvat usein merkkihenkilöt, kuten suuret poliittiset toimijat, tunnetut taiteilijat tai varakkaat paikalliset vaikuttajat. Myös työläiskoteja on museoitu.

Kävijöitä riittää, jos yleisön kiinnostus museoidun kodin asukkaaseen säilyy, sanoo Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä. Joskus pelkkä suurnimi riittää takaamaan kiinnostuksen, mutta myös uusia tulkintoja tarvitaan. Se vaatii kotimuseoilta kykyä uudistaa esimerkiksi opastuksiaan.

Jos uusia kotimuseoita on syntyäkseen, ne perustetaan todennäköisesti yksityisin varoin, Levä arvioi.

–  Pidän todennäköisempänä, että tulevinakin vuosina kotimuseoita perustetaan kuin että niitä ei enää syntyisi lainkaan, hän sanoo.

Uusimmat

Kulttuuri

Jussi Hakulinen: Olli Lindholmin muistokeikat peruttu – "Toivon, että minut jätetään rauhaan"

Lilli Paasikivi puolustaa kriitikoiden arvostelemaa Jää-oopperaa: "Musiikki on helposti lähestyttävää, mutta se on silti merkityksellistä"

Hanoi Rocksin traaginen käänne pian valkokankailla – tältä näyttää kauan odotettu Mötley Crüe -elokuva

Ruotsalainen Sabaton Kuopiorockiin ensi kesänä – festivaali julkaisi loputkin esiintyjät

Kuopion museoremontissa päädyttiin Suomessa erikoiseen ratkaisuun – Suojeluviranomainen: "Rakenne oli niin outo, että sitä ei tullut sääli"

Elokuvasäätiö jakaa yli 25 miljoonaa euroa elokuvien tuotantoon ja jakeluun

Muotisuunnittelija Karl Lagerfeld on kuollut – tavaramerkkeinä mustat aurinkolasit, valkoinen poninhäntä ja terävä kieli

Yö-yhtyeen Olli Lindholm antoi haastattelun Satakunnan Viikko -lehdelle viimeisenä elinpäivänään: Olen tul­lut malt­ta­mat­to­mak­si

Kalevalan sarjakuvasovitus sekoittaa fantasiaa ja kauhua – "Populaarikulttuuri voisi ammentaa suomalaisesta kansanperinteestä enemmän"

René Magritte ensi kertaa Suomessa – siinä todellinen kulttuuriteko

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.