Kovia kakkuja ja koiratarjoilijoita kesäkirjastossa

Valkoiset ja vaaleanpunaiset ruusu- ja sydänkakut kesäjuhlien pöydällä näyttävät ihan syötäviltä. Mutta kyllä ne ovat kovaksi poltettua savea, pieksämäkeläisen keramiikkataiteilija Merja Nykänen-Naukkarisen leipomia ja värillisellä sivellinlasitteella aateloimia.

– Olen tykännyt tehdä vähän hauskaa ja värikästä. Hyvä jos täältä lähtee iloisella mielellä, Nykänen-Naukkarinen sanoo.

Jäppilän kirjaston yhteydessä oleva alakoululaisten luokkahuone on kääntynyt pieneksi kesägalleriaksi. Nykänen-Naukkarisen näyttely Kesäjuhlat! on esillä kuukauden ajan.

– Ajattelin, että tavoittaisin ihmisiä, jotka eivät varsinaisesti käy näyttelyissä. Jäppilä on kiva paikka mukavassa maalaismaisemassa. Muuallakin voi töitään esitellä kuin kalliissa gallerioissa, taiteilija sanoo.

– Minä innostuin heti, kun Merja otti yhteyttä, että nyt ruvetaan hommiin, kirjastonjohtaja Mariella Haavisto sanoo.

Kesäjuhlien keskipiste on runsas kahvipöytä kakkuineen, pienine koirineen ja eläinhahmoisine tarjoilijoineen ja tarjoilijattarineen. Ympärille ovat ryhmittäytyneet koira- ja hilpeät kissahahmot ja rintakuvat menneiden vuosikymmenten eleganssia huokuvista mies- ja naishahmoista.

– Voi kuvitella, että nämä hahmot ovat myös juhliin tulossa, Nykänen-Naukkarinen sanoo.

– En ole halunnut hirveän tarkkaan määritellä, mitä teen. Se vähän rajoittaa turhaan.

– Ja tuntuu, että nykyisin pitäisi yhä enemmän olla sisällöllistä sanoitusta töistä, mutta minusta se ei huononna eikä paranna niitä. En ole tykännyt antaa ohjeita katsojalle.

Pian 30 vuotta keramiikkataidetta tehnyt Merja Nykänen-Naukkarinen on tänä kesänä jälleen mukana myös Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyssä. Hänen töitään on myös Pieksämäen kuvataideseuran kesänäyttelyssä. Elokuussa hänen kirjastokiertueensa on Rantasalmen kirjastossa ja ensi vuoden puolella Juvan kirjastossa.

Kesäjuhlat! – Merja Nykänen-Naukkarisen keramiikkaveistoksia Jäppilän kirjastossa 7.5.-6.7.2017