"Kuin rakentaisi talon, mutta ei voi asua siinä" – Kuopiossa nähtävä tanssiteos muuttui poliittiseksi turvapaikkapäätöksen myötä

Teoksen piti tulkita kahden ihmisen kohtaamista eri kulttuureista.

Irakilainen Ali Alawad esittäisi suomalaisia kappaleita sovitettuna luutulle, kun suomalainen Alpo Aaltokoski tulkitsisi ne tanssilla. Teoksessa ei olisi mitään poliittista, vain kulttuurien välisten erojen ja yhtäläisyyksien pohtimista.

Ensi-illassa paikalla oli kuitenkin vain tanssija. Maahanmuuttajana Suomeen tullut Alawad oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja joutui poistumaan Suomesta vain kahta viikkoa ennen ensi-iltaa.

Koko esitys meni hetkessä uusiksi.

– Yhtäkkiä se muuttui poliittiseksi. Se näkyy väliosien tanssin liikekielessä, jotka kuvaavat pakenemisen aiheuttamaa ahdistusta sekä tietenkin siinä, että Ali ei ole fyysisesti läsnä teoksessa, Aaltokoski sanoo.

Tekijät kuvasivat ennen ensi-iltaa Alawadin soittoa videolle, joka nähdään lopullisessa teoksessa videoprojisoinnin kautta. Suomalaisten laulujen kääntäminen arabiaksi ja Alawadin omat sävellykset jäivät kesken, ja teos koostuu nyt arabialaisista perinnesävelmistä.

Aaltokosken mukaan arabialaisissa lauluissa lauletaan paljon ihmisyydestä mollivoittoiseenkin sävyyn.

– Niissä on ihan samoja teemoja kuin Suomessa, rakkautta ja kaipuuta. Se on runollisempaa, mutta muistuttaa muuten paljon meidän iskelmälyriikoitamme.

Arabialainen kulttuuri näkyy myös tanssijan liikkeissä. Esimerkiksi vatsatanssista on otettu vaikutteita nykytanssiin.

– Ali on tarkkasilmäinen havainnoitsija ja siitä harvinainen muusikko, että hän ehdottaa koreografille erilaisia liiketeemoja.

Aaltokosken mukaan teoksen alkuperäinen ajatus ihmisyydestä on edelleen nähtävillä.

Nyt se löytyy osittain myös yleisöstä. Aaltokoski korostaa, että teos ei itsessään provosoi tai ota kantaa esimerkiksi Maahanmuuttoviraston linjauksiin. Mutta kun jokaisen esityksen jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus yleisölle, koko esityksen syvin olemus nousee pintaan.

– Yleisökeskustelu on jo muodostunut osaksi teosta. Ihmisillä on ollut tarve keskustella tämänhetkisestä henkisestä ilmapiiristä ja jakaa omaa ahdistustaan. Monesti olen itsekin jäänyt siellä sanattomaksi.

Vaikka teoksen toinen esiintyjä joutui lähtemään Suomesta, hänen toiveensa oli, että esityksiä ei peruta. Aaltokoski on häneen yhteyksissä yhä viikoittain.

– Lähetän jokaisen esityksen jälkeen yleisöpotretin Alille, jotta hän voi olla edes siten mukana esityksessä. Vaikka hän on ammattimuusikko, Irakissa hänet on uhattu tappaa, jos hän harjoittaa musiikkia millään tavalla. Taiteilijana tiedän, mitä taiteilijaidentiteetti on. Ei sitä voi noin vain kytkeä pois päältä.

Vuosi sitten Aaltokosken tunteet oli vat pinnassa ensi-illassa.

– Näyttämöllä joutui käyttämään valtavasti energiaa siihen, ettei tunne ota valtaan.

Irakista tavoitettu Alawad kommentoi olevansa surullinen, ettei ole voinut osallistua esityksiin kertaakaan.

– Se tuntuu siltä kuin olisi rakentanut talon, mutta ei voi itse asua siinä.

Ali & Alpo Kuopion Sotku-teatterissa perjantaina kello 12 ja 19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Sofi Oksasen romaanista Kun kyyhkyset katosivat tehdään elokuva

Lasse Saarinen nimitettiin Pohjoismaisen elokuva- ja tv-rahaston hallituksen puheenjohtajaksi

Frendit saa odotetun uuden jakson – näyttelijät palaavat yhteen sarjan 25-vuotissynttäreiden kunniaksi

Kaiken saanut ja silti nälkäinen: "Se, että aloittaa tyhjästä ja lopussa on valmis laulu, on äärimmäisen koukuttava tunne", sanoo soololevyn tehnyt Knipi Stierncreutz

Kirja-arvio: Risto Saarisen uutuuskirja muistuttaa, että muutoksen perään on turha haihatella, jollei ole valmis tekemään asioiden eteen mitään

Elokuva-arvio: Guy Ritchien palaa tuttuihin kuvioihin: The Gentleman on kovien kundien rötöskomedia suoraan 1990-luvulta

Elokuva-arvio: Parasta Clint Eastwoodin uudessa Richard Jewell -draamassa on tuntematon pääosanesittäjä

Baba Jagan jäljillä – kirjailijakaksion esikoisteos on yhdistelmä kasaria, venäläistä kulttuuria sekä toiseuden ja ulkopuolisuuden teemoja

Rakkauslaulun luonnolle julkaissut Rantama siirtyy luontevasti jazzrokista kohti raskaampaa ja progressiivisempaa suuntaa

Kuopion klassillinen lukio tunnetaan ehkä urheilijoiden lukiona, mutta nyt opiskelijat järjestävät hyväntekeväisyyskonsertin – "Meillä on myös paljon musiikillista osaamista"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.