"Kun mä laitoin Facebookiin tiedon, että mulla on syöpä, niin kaikki tykkäsi" - keski-ikäinen naiskoomikko lämmitti yleisöä rujoilla jutuilla

Kuopion Komediafestivaalin stand up -klubi Henry's pubissa 10.6.

Anitta Ahonen, Sami Hedberg, Olli Siiki ja Ilari Johansson

Monen koomikon yhteisessä illassa on aina se ongelma, että vaikka kaikki onnistuisivat hyvin, joku onnistuu vielä paremmin kuin toinen. Henry's pubin yökeikalla lavalle asteli miestrio Sami Hedberg, Olli Siiki ja Ilari Johansson, ja illan emäntänä eli MC:nä toimi Anitta Ahonen.

Paperilta katsottuna mukana oli kaksi tuttua konkaria ja kaksi uudempaa tuttavuutta – mikä toki ei tee oikeutta Siikille ja Ahoselle, joista ensimmäinen on tehnyt stand upia jo yhdeksän vuotta ja jälkimmäiselläkin on takanaan yli 1 600 stand up -keikkaa.

Mutta kuten Ahonenkin puolittain vitsaili, jos naama ei näy ruudussa ja ääni kaiu radiossa, tuntemattomaksi sitä jää.

Ensimmäisellä puoliajalla esiintynyt Sami Hedberg osoitti, miksi mies on koomikoiden eliittiä. Stand upiin yhdistyi Hedbergin kyky imitoida, musisoida ja improvisoida. Tarinat lähtivät yleisön innoittamina käsikirjoituksen ulkopuolelle siinä määrin, että koomikkokin joutui kyselemään, mikä juttu jäi kesken. Sillä ei tosin ollut väliä, sillä Hedbergin kyky luoda tarinointiinsa jatkuva flow viritti katsojat pisteeseen, jossa pienikin ilme tai ele – normaalielämässä täysin huumoriton – räjäytti yleisön.

Toki tästä kiitos pitää antaa illan emäntänä toimineelle Ahoselle, joka lämmitteli konkreettisestikin yleisöä. Rääväsuinen keski-ikäinen syövästä selvinnyt nainen latasi lavalla tekstiä, jota harvemmin keski-ikäisen syövästä selvinneen naisen suusta kuulee. ”Kun mä laitoin Facebookiin tiedon, että mulla on syöpä, niin kaikki tykkäsi.”

Muutaman kerran tuli olo, että saako tälle edes nauraa, mutta toisaalta komiikka on tapa käsitellä niin yksilöllistä kuin kollektiivistakin kipua. Voi vain kuvitella, mitä lauantain Ilkeä ilta -klubi tuokaan tullessaan.

Olli Siikin kiitollinen ja samalla epäkiitollinen tehtävä oli esiintyä konkareiden välissä toisen puoliajan alussa. Setti keskittyi vitsailemaan pitkälti Siikin ominaisuuksilla (pieni, pyöreä ja karvainen). Perushauska kokonaisuus piti yleisön hallussa, vaikka välillä juttujen rytmissä oli pientä hapuilua. Kun vertailukohdaksi otetaan tahtomattakin Hedberg ja Johansson, jäi Siiki vielä tällä kertaa reagointikyvyssään ja improvisointitaidossaan kaksikon taakse varsinkin, kun setin lopetus jäi aavistuksen alavireiseksi. Tiukassa seurassa hyvä suoritus.

Illan lopettanut Kuopion lahja stand upille eli Ilari Johansson tiesi heti, mistä naruista vedellä. Naapurikunnille kohdistettu kaunis pilkka sai salin pauloihinsa, ja Johanssonin hienoinen adhd-tyyli nosti tunnelman korkealle. Kuten Hedberg, myös Johansson luovi settiään yleisön reaktioiden mukaan. Edellisistä eroten osuudessa nähtiin myös pientä yhteiskunnallista piikittelyä, vaikka tässä tapauksessa keskityttiinkin poliitikkojen esiintymistyyleihin, ei asiasisältöihin.

Kokonaisuudessaan hykerryttävä ilta. Jos jotakin stand upilta vielä toivoisi, niin pureutumista ajankohtaisiin asioihin. Viikonlopun neljästä puoluekokouksesta luulisi riittävän sanottavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.