Kuopio Tanssii ja Soin taiteelliseksi johtajaksi 14 hakijaa – "Emme hae Jorma Uotista Jorma Uotisen sijalle"

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi tuli määräaikaan mennessä 14 hakemusta. Hakuaika päättyi heinäkuun lopussa. Tehtävään haki niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin tekijöitä.

Festivaalin mukaan hakijakaarti on monipuolinen ja korkeatasoinen, ja se edustaa vahvaa kansainvälistä tanssitaiteen ja myös tapahtumatuotannon osaamista. Usealla hakijalla on myös omakohtainen tanssijan ura taustalla. Lähes kaikilla on kokemusta työskentelystä kansainvälisillä areenoilla huippuryhmien ja -koreografien kanssa.

Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin tiedotteen mukaan osa hakijoista otetaan haastatteluun ja tavoitteena on, että valinta tehdään vielä tämän vuoden aikana. Festivaalin nykyinen taiteellinen johtaja Jorma Uotinen jatkaa tehtävässään festivaalin 50-vuotisjuhlaan eli vuoteen 2019 saakka, ja uusi taiteellinen johtaja ottaa ohjat vuoden 2020 festivaalista.

– Emme hae Jorma Uotista Jorma Uotisen sijalle – niitä saappaita ei kukaan toinen pysty täyttämään, vaan henkilöä joka tuo omaa uutta ja erilaista näkökulmaansa festivaalille. Kunnioittaen ja säilyttäen olemassa olevan yleisömme ja sitä kokemusta ja työtä joka on johtanut 1970-luvulta tähän päivään, kertoo Kuopio Tanssii ja Soi ry:n hallituksen puheenjohtaja Kirsi Soininen tiedotteessa.

– Kansainvälisyyden ja tanssin ammattilaisuuden ohella paikallisuuden ja harrastajakentän arvostaminen on meille elintärkeää. Ei ole vahvaa tanssin ammattilaisuutta ilman vahvaa tanssin harrastajakenttää.

Festivaalin muuttuu taiteellisen johtajan myötä. Jokaisen taiteellisen johtajuuden kaudella on ollut oma painotuksensa. Festivaalin tekijät muistuttavat, että Doris Laineen aikaan painopisteenä oli klassinen baletti, Jukka O. Miettisen aikaan etniset kulttuurit, Alpo Pakarisen aikaan brittiläiset ja amerikkalaiset vierailut ja Jorma Uotisen kaudella vahva nykytanssipainotus.

– Taiteelliseksi johtajaksi ei synnytä vaan kasvetaan ajan myötä oman taustan mukaan, summaa festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.