Kuopion Musiikkikeskuksen keväässä soivat niin Kevätuhri kuin jonglöörin pallot – Savon Sanomat teki viisi nostoa ohjelmasta

Kuopion Musiikkikeskus julkaisi kevään 2020 ohjelmansa torstaina. Savon Sanomat tekee viisi nostoa kevään ohjelmistosta.

1 Orkesterin solistina on jonglööri.

Kuopion kaupunginorkesterin Sirkushuveja-konsertissa (23.1.) solistina toimii jonglööri Sakari Männistö. Solistikappaleena on Lotta Wennäkosken Jong-teos vuodelta 2013.

– Uusien yleisöjen löytäminen on tärkeä osa työtämme, ja yksi tapa on eri taiteiden yhdistäminen. Viime vuonna meillä oli solistina flamencotanssija, ja tänä vuonna jonglööri. Ajatus on, että molemmat taiteet hyötyvät ja ehkä löytävät uusia katsojia, kertoo Kuopion Musiikkikeskuksen johtaja Katariina Kummala.

Jackie Shinin johtaman konsertin muina kappaleina ovat Igor Stravinskin Konsertto Es-duuri, joka oli tilausteos Harvardin yliopiston juhlaan sekä Wilhelm Stenhammarin Serenadi op. 31.

Romain Leleu. Kuva: Jean-Baptiste Millot

2 Tilaustyön kantaesitys soi Kuopiossa.

Kuopiossa kuullaan maailman kantaesitys, kun tammikuun 30. päivänä ilmoille kajahtaa Babtiste Trotignon säveltämä trumpettikonsertto. Move-nimisen teoksen solistina on Romain Leleu. Teos on Kuopion kaupunginorkesterin ja viiden ranskalaisorkesterin yhteistilaus, jossa yhdistyvät maailmanmusiikki, jazz ja perinteinen orkesterimusiikki.

Kuopion entisen pääkapellimestarin Sascha Goetzelin johtamassa konsertissa soi myös 250-vuotisjuhlaa viettävän Beethovenin kolmas sinfonia eli Eroica.

Tami Pohjola. Kuva: Ville Paasimaa

3 Viulukilpailun voittaja palaa kaupunkiin

Vuonna 2015 järjestetyn Kuopion viulukilpailun voittaja Tami Pohjola palaa Kuopioon helmikuun 13. päivänä. Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johtamassa konsertissa solistiteoksena soi Dmitri Šostakovitšin ensimmäinen viulukonsertto. Muuna ohjelmana ovat Bohuslav Martinun teos Lidicen muistolle ja Jean Sibeliuksen neljäs sinfonia.

Kuopion kolmastoista viulukilpailu järjestetään Kuopion Musiikkikeskuskuksessa 5.–12. tammikuuta.

Apocalyptica. Kuva: Kuopion Musiikkikeskus

4 Selloheviä ja lapsuudensankareita.

Maaliskuussa Musiikkikeskuksessa jyrähtää rajummin, kun kansainvälisestikin arvostettu selloyhtye Apocalyptica vierailee Kuopiossa 15.3. Yhtye julkaisee ensi vuoden alussa uuden Cell-O-nimisen albumin.

– Meillä oli onni saada yhtye Kuopioon, sillä bändi kiertää pääasiassa ulkomailla, Kummala sanoo.

Kolmea päivää aiemmin Kuopiossa on tarjolla toisenlaisen kokemus, kun Miljoonasade-yhtye lähtee ensimmäistä kertaa soittamaan sinfoniaorkestereiden kanssa. Konsertissa kuullaan lauluja neljältä eri vuosikymmeneltä.

Matti Salminen. Kuva: Heikki Tuuli

5 Kevätuhri isolla orkesterilla.

Kevään yksi kohokohta on maaliskuun 20. päivä kuultava Kevätuhri-konsertti, jossa voimansa yhdistävät Kuopion kaupunginorkesteri ja Oulu Sinfonia. Otsikon mukaisesti konsertissa kuullaan Igor Stravinskyn Kevätuhri, jota pidetään yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä orkesteriteoksista.

– On hienoa päästä todistamaan, kuinka Musiikkikeskuksen sali soi satahenkisen orkesterin voimasta, Kummala sanoo.

Kuusiston johtamassa konsertissa on mahdollisuus myös kuulla, kuinka Matti Salminen esittää Modest Musorgskin Kuoleman lauluja ja tansseja -teoksen.

Kevään listalta esille nousevat myös livesäestetty Charlie Chaplinin Sirkus-elokuva (17.4.), ooppera- ja operettiaarioita tarjoavan Marjukka Tepposen ja Kevin Greenlaw’n tähdittämä Love Story -konsertti (9.4.) ja Lastenkonsertti Tapio (19.2.), jossa kaupunginorkesterin mukana on Pohjantien koulun musiikkiluokkien kuoro.

Kuopion Musiikkikeskuksen kauden koko ohjelma osoitteessa kuopionmusiikkikeskus.fi .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Black Sabbathin nokkamiehenä tunnettu Ozzy Osbourne sairastaa Parkinsonin tautia

Ohjelmaravintolan omistajavaihdoksilla haluttiin selkiyttää kokonaisuutta – "Uskomme, että Maxim voisi olla yksi Kuopion vetovoimaa lisäävä asia"

Suomen euroviisupaikasta kisaavat muun muassa Erika Vikman ja Sansa – UMK-voittaja valitaan maaliskuussa

Sellotohtorista sukeutui sopraano: ”Jonakin päivänä oopperarooli tapahtuu, ja se on riemun päivä”

Saariahon ja Oksasen oopperassa limittyvät yhteen muistot, kielet ja vahvat hahmot – teos saa kantaesityksensä ranskalaisfestivaalilla tulevana kesänä

ANTI-festivaalille 260 teosehdotusta 50 eri maasta – tuleva teema pyörii ruuan ympärillä

Elektronisen musiikin pioneerin Mika Vainion ensimmäisen laajan näyttely Kiasmaan

Jude Law palaa äkkiväärän paavin rooliin

Eteläkorealainen Parasite-elokuva voitti parhaan näyttelijäkaartin palkinnon Screen Actors Guild -gaalassa

Sotkun keväässä tutkitaan identiteettiä, vankeutta ja vapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.