Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja II

Kuopion Musiikkikeskuksessa 26.1.

Amerikkalaisen nykysäveltäjä John Coriglianon The Red Violin -viulukonsertto on syntynyt säveltäjän samannimiseen elokuvaan tekemän musiikin pohjalle. Coriglianon isä oli New Yorkin Filharmonikkojen konserttimestari, ja poikasena säveltäjä sai kuulla valtavasti suurten konserttojen teemoja ja isänsä soittamia tekniikkaharjoituksia.

Näistä heijastuksia voidaan kuulla The Red Violin -viulukonsertossa.

Ennen illan konserttia olin kuullut teoksen levyltä, ja nimenomaan illan solisti Elina Vähälän tulkitsemana kapellimestari Jaakko Kuusiston johtaessa Lahden sinfonikkoja. Mainio levytys – mutta elävänä esityksenä konsertto nousi vielä huikaisevampiin, sähköisiin korkeuksiin.

Vähälän soitto on ääneen fokusoitunutta, vähäeleistä ja äärimmäisen intensiivistä. Kliinisen kylmä, tai tarpeettomasti maustettu soitto loistaa poissaolollaan.

Kuusisto hallitsee Coriglianon partituurin tarkasti, ja sai Kuopion kaupunginorkesterin soittajistosta irti vahvan latauksen. Esitykseen latautui valtavasti energiaa ja jännitettä – ja herkkyyttä. Ensimmäisen osan, Chaconnen, puoliväliin draaman keskelle syttyvä maaginen viulistin ja huilistien vuoropuhelu oli eteerisen kaunis.

Konsertin aloitti J.S. Bachin Kaksoisviulukonsertto, jossa Vähälä ja Kuusisto soittivat soolo-osuudet. Hivenen enemmän ilmavuutta ja tanssillisuutta kaupunginorkesterin pienennetystä jousistosta jäi kaipaamaan teoksen ääriosiin.

Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 6 eteni hyvällä sykkeellä, paikoin turhankin vauhdilla niin, että satunnaisesti aihiot menivät ohi. Etenkin alun jousisointi ja fraseeraus yleensäkin teoksessa olisi saanut olla hivenen huolitellumpaa. Teos on orkesterille kyllä tuttu. Lieneekö siitä syystä harjoittelu painottunutkin Coriglianon loistavasti toteutettuun konserttoon.

Konsertti oli varsinaista viulun juhlaa ja syystä: olihan sinfoniasarjan konsertti samalla maineikkaan Kuopion Viulukilpailun 50-vuotisjuhla.

Jussi Mattila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Hiljaisuuden rikkojat – elokuva katolisen kirkon pedofiliaskandaalista on ollut menestys Ranskassa

Elokuva-arvio: Tarhapäivä jatkaa Antti Pasasen yksinhuoltaja-arjen kuvausta muutamalla yllättävällä käänteellä

Elokuva-arvio: Äkäiset lokit kantavat merimiesten sieluja – Robert Eggersin ohjaama The Lighthouse on omintakeinen taidonnäyte

Elokuva-arvio: Huhhuh, totesi kriitikkokin – Kultainen hansikas kuvaa inhorealistisesti sarjamurhaajan sairasta elämää

Koululaisnäytöksen alastonkohtaus hätkäytti Kuopiossa: Paljas pinta pannaan jatkossa piiloon

Maailma voi loppua kovasti pamahtaen, särkevästi räksähtäen, korkealta kirkaisten tai hitaasti uikuttaen – näitä mahdollisuuksia tarkastellen syntyi x-risk-teos

Gallen-Kallelan maineikas Palokärki jäi viime hetkellä pois Sothebyn huutokaupasta

"Olisihan se hienoa, jos meillä olisi suurempi Kirjakantti, joka menisi messujen suuntaan", pohtii Vestäjät ry:n puheenjohtaja Tatu-Pekka Kekäläinen

Kuopiossa esiintyvän Sabina Zweiackerin esittämää pelimusiikkikappaletta on katsottu miljoonia kertoja – "Saan päivittäin viestejä ihmisiltä, jotka katsovat esityksen"

Vuoden taidelukiolaiseksi valittu Jukka Eskola listasi kolme biisiä, jotka kolahtivat lukioiässä – kahta voi kuunnella yhä, mutta yksi on jäänyt paitsioon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.