Kuopion kaupunginorkesteri: Sinfoniasarja II

Kuopion Musiikkikeskuksessa 26.1.

Amerikkalaisen nykysäveltäjä John Coriglianon The Red Violin -viulukonsertto on syntynyt säveltäjän samannimiseen elokuvaan tekemän musiikin pohjalle. Coriglianon isä oli New Yorkin Filharmonikkojen konserttimestari, ja poikasena säveltäjä sai kuulla valtavasti suurten konserttojen teemoja ja isänsä soittamia tekniikkaharjoituksia.

Näistä heijastuksia voidaan kuulla The Red Violin -viulukonsertossa.

Ennen illan konserttia olin kuullut teoksen levyltä, ja nimenomaan illan solisti Elina Vähälän tulkitsemana kapellimestari Jaakko Kuusiston johtaessa Lahden sinfonikkoja. Mainio levytys – mutta elävänä esityksenä konsertto nousi vielä huikaisevampiin, sähköisiin korkeuksiin.

Vähälän soitto on ääneen fokusoitunutta, vähäeleistä ja äärimmäisen intensiivistä. Kliinisen kylmä, tai tarpeettomasti maustettu soitto loistaa poissaolollaan.

Kuusisto hallitsee Coriglianon partituurin tarkasti, ja sai Kuopion kaupunginorkesterin soittajistosta irti vahvan latauksen. Esitykseen latautui valtavasti energiaa ja jännitettä – ja herkkyyttä. Ensimmäisen osan, Chaconnen, puoliväliin draaman keskelle syttyvä maaginen viulistin ja huilistien vuoropuhelu oli eteerisen kaunis.

Konsertin aloitti J.S. Bachin Kaksoisviulukonsertto, jossa Vähälä ja Kuusisto soittivat soolo-osuudet. Hivenen enemmän ilmavuutta ja tanssillisuutta kaupunginorkesterin pienennetystä jousistosta jäi kaipaamaan teoksen ääriosiin.

Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 6 eteni hyvällä sykkeellä, paikoin turhankin vauhdilla niin, että satunnaisesti aihiot menivät ohi. Etenkin alun jousisointi ja fraseeraus yleensäkin teoksessa olisi saanut olla hivenen huolitellumpaa. Teos on orkesterille kyllä tuttu. Lieneekö siitä syystä harjoittelu painottunutkin Coriglianon loistavasti toteutettuun konserttoon.

Konsertti oli varsinaista viulun juhlaa ja syystä: olihan sinfoniasarjan konsertti samalla maineikkaan Kuopion Viulukilpailun 50-vuotisjuhla.

Jussi Mattila

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.