Kuopion kaupunginteatterin salit täyttyivät aiempaa paremmin

Kuopion kaupunginteatterin vuosi 2016 oli menestyksekäs niin katsojamäärillä kuin lipputuloillakin mitattuna.

Katsojia teatterin omissa esityksissä, vierailuissa ja yhteistuotannoissa oli hieman yli 58 000, mikä on kolme tuhatta katsojaa enemmän kuin vuonna 2015. Pääsylipputuloina teatteri sai noin 1,3 miljoonaa euroa.

Minna-näyttämöllä täyttöaste kohosi noin 73 prosenttiin, kun se vuonna 2015 oli 66 prosenttia. Pienemmän Maria-näyttämön täyttöaste oli vuonna 2015 noin 48 prosenttia ja viime vuonna se oli jo noin 66 prosenttia.

– Tämä kertoo siitä, että olemme onnistuneet sekä ohjelmistosuunnittelussa että tehneet kiinnostavaa teatteria, teatterin johtaja Pekka Laasonen sanoo.

Eniten katsojia viime vuonna kävi Olli-Matti Oinosen Minna-näyttämölle ohjaamassa Annie Mestariampuja -musikaalissa, joka keräsi noin 10 600 katsojaa. Antti Heikkisen kirjoittama ja Kari Paukkusen dramatisoima ja ohjaama Pihkatappi houkutti katsomoihin vähän alle 8 700 katsojaa. Anne Rautiaisen käsikirjoittama ja ohjaama Frida keräsi noin 7 200 katsojaa.

– Fridastahan on tullut eräänlainen ilmiö, ja sen esitykset jatkuvat vielä helmikuussa suuren kysynnän vuoksi, Laasonen sanoo.

Maria-näyttämön näytelmistä koko perheen näytelmä Todellinen prinsessa keräsi yli 5 600 katsojaa. Leskikullat keräsi vuoden loppuun mennessä yli 1 900 katsojaa ja Vaimoni, Casanova 1 300 katsojaa.

Laasonen huomauttaa, että viime vuodet ovat olleet taloudellisesti vaikeita monille suomalaisille teattereille, sillä taistelu ihmisten vapaa-ajasta on koventunut.

– Teatterikentässä on ollut laskeva trendi neljän vuoden ajan. Vuonna 2012 ammattilaisten puheteatteriesityksiin myytiin Suomessa 3,1 miljoonaa lippua, vuonna 2015 se oli enää 2,3 miljoonaa. Nyt teattereista on tullut positiivisia signaaleja, joten viime vuosi varmasti kääntää suunnan, Laasonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Jorma Uotinen tekee koreografian Kuopion Viulunsoittaja katolla -musikaaliin