Kuopion museon siiven purkaminen on mahdollista

Kuopion museon kirjastonpuoleisen siipirakennuksen osittainen purkaminen on mahdollista, toteaa kaupungin hankesuunnitteluarkkitehti Helena Aronen. Ideoita museon korjaukseen sekä museon ja kirjaston yhdistäviin uudistiloihin etsitään meneillään olevassa arkkitehtuurikilpailussa.

– Sitä (siiven säilyttämistä) ei ole rajattu kilpailuohjelmassa. Toivomme kilpailijoilta kokonaisnäkemyksiä museon käyttöön, kertoo Aronen.

Vuonna 1960 kolmikerroksiseksi korotetussa siipirakennuksessa on raportoitu vakavia sisäilmaongelmia.

Museon alkuperäiseen, vuodelta 1907 olevaan julkisivuun ollaan kajoamassa Arosen mukaan ”korkeintaan parantavasti”.

– Toivomme saavamme pimennetyt ikkunat auki ja näyttelytoimintaan liittyviä yleisötiloja kaupunkilaisten olohuoneeksi, sanoo Aronen.

Kuopion museossa on tällä hetkellä yhteensä 2 856 bruttoneliötä. Suunnitelman mukaan peruskorjattavaa tilaa on 1 800 neliötä ja uutta tai uudisrakennukseen verrattavaa tilaa 2 700 neliötä, yhteensä 4 500 neliötä.

Uudistilojen suuri määrä johtuu Arosen mukaan osittain siitä, että osa museon nykyisistä tiloista joudutaan käyttämään välttämättömiin teknisiin uudistuksiin. Tällä hetkellä rakennuksessa ei ole esimerkiksi minkäänlaista hissiä. Uusia näyttelytiloja on tulossa Arosen mukaan 400 neliötä.

Arkkitehtuurikilpailun ilmoittautumisaika umpeutuu ensi perjantaina. Vähimmäisvaatimukset täyttävien hakijoiden joukosta valitaan arpomalla viisi osallistujaa, jotka julkistetaan 19.9.

Arosen mukaan ainutlaatuinen hanke on herättänyt kiinnostusta arkkitehtien keskuudessa. Jo keväällä yhteydenottoja tuli toistakymmentä.

Kaupunki haluaa rajoittaa osanottajamäärän viiteen omien resurssiensa vuoksi.

Kuopion kaupungin ja arkkitehtiliitto SAFAn järjestämän kilpailun osallistumisehdot ovat Arosen mukaan erittäin tiukat. Osallistujilta vaaditaan paitsi menestystä vähintään kahdessa aiemmassa arkkitehtuurikilpailussa, myös kokemusta korjaussuunnittelusta ja kulttuurirakennuksista.

– Työ vaatii niin monenlaista asiantuntemusta, että oletettavasti tätä kilpailua varten perustetaan uusia ryhmittymiä, arvelee Aronen.

Kilpailu pyritään viemään läpi helmikuun 2017 loppuun mennessä. Sitä seuraa asemakaavamuutos. Aronen ei käy arvelemaan, miten nopeasti museoremontti etenisi rakennusvaiheeseen.

Hankesuunnitelmassa museoremontin ja laajennuksen hinta on 12,75 miljoonaa euroa. Nollavaihtoehdon eli välttämättömimpien korjauksien kustannusarvio on 10 miljoonaa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Kuopion kaupunginteatterin peruskorjaus maksoi yli 27 miljoonaa.

Aronen pitää hinta-arviota realistisena.

– Olemme tehneet luonnokset, joiden perusteella uudisrakennus on mahdollista toteuttaa tällä hinnalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.