Kuopion tiimi voitti maailmannäyttelyn suunnittelukisan

Kuopiolaiset Partanen & Lamusuo Partnership ja Fantasiarakenne ovat voittaneet Shanghain vuoden 2010 maailmannäyttelyn Suomen paviljongin näyttelyn suunnittelukilpailun. Palkinnot jaettiin keskiviikkona Helsingissä.

Kuopiolaistiimiin kuuluvat arkkitehti Heikki Lamusuo, kuvataiteilija Jaana Partanen ja suunnittelija Jere Ruotsalainen sekä lavastaja Juhani Parviainen. Heidän lisäkseen palkinnon sai helsinkiläinen muotoiluyritys Muotohiomo, joka osallistuu suunnitteluyhteistyöhön.

- Tällaista sattuu uralle vain kerran. Tämä on varmaan käännekohta meille kaikille. Ei sitä vielä ymmärräkään, miten merkittävää tämä voi olla, Ruotsalainen kertoo.

Kuopiolaiset pääsevät toteuttamaan visiotaan maailmannäyttelyn Kirnu-paviljonkiin, joka on JKMM Arkkitehdit -arkkitehtitoimiston käsialaa. Ateneumin kokoisen Kirnun näyttelyn sisällöstä pysytään toistaiseksi vaiti.

- Sitä ei voi vielä sanoa, mitä sinne sisälle tulee. Se paljastetaan vasta viikkoa ennen näyttelyn avautumista, Ruotsalainen kertoo.

Ruotsalainen luonnehtii urakkaa harvinaisen haasteelliseksi.

- Kirnussa on 1 300 neliötä kymmenen metriä korkeaa tilaa. Donitsin muotoisessa rakennuksessa ei ole yhtään suoraa kulmaa. Lähtökohta on karu, teollisuushallimainen, mutta se mahdollistaa paljon suunnittelussa. Varsinaiset rakenteet on tarkoitus tuottaa mahdollisimman pitkälle paikan päällä.

Partanen & Lamusuo Partnership ja Fantasiarakenne valikoituivat voittajiksi viidentoista suomalaisen näyttelyalan suunnittelutiimin joukosta.

Shanghain maailmannäyttely on historian suurin. Sen teemana on "parempi kaupunki, parempi elämä". Ilmoittautuneita valtioita, alueita ja kansainvälisiä järjestöjä on mukana jo 231. Maailmannäyttely järjestetään 1.5.-31.10. 2010.

Expon tavoitteena on kaikkiaan 70 miljoonaa vierasta. Suomen paviljongin kävijämääräksi arvioidaan jopa 20 000 vierailijaa päivittäin.