Kuopioon on valmistumassa ensimmäinen iso seinämaalaus

Lauantaina pitäisi olla valmiina Kuopion ensimmäisen ison muraalin, eli seinämaalauksen. Näin lupailevat Street Art Vantaan kolme taiteilijaa, jotka on kutsuttu työ tekemään.

– Olemme varautuneet tekemään 24 tunnin työpäiviä, sanoo Jenni Väisänen.

– Nyt kun kerrankin on iso pinta, otetaan kaikki ilo irti, Essi Ruuskanen lisää.

Kalakukkoon liittyvä teos syntyy Torikatu 18:aan. Ison seinäpinta-alan peittämiseen täytyy olla tarkat suunnitelmat.

– Olemme tehneet koneella luonnokset jokaisesta värialueesta. Projisoimme seinään kuvan, jonka olemme suunnitelleet, ja saamme sillä muodon kuntoon, Jesse Pasanen kertoo.

Jotta heijastuskuva näkyisi seinässä, työt aloitettiin pimeän aikaan keskiviikkona. Sen jälkeen on siirrytty myös päivätyöhön.

Olosuhteet ovat elokuuksi olleet melko arktiset, mutta se ei taiteilijoita häiritse.

– Kylmyys ei ole ongelma, jos ei mene pakkasen puolelle, mutta sade on ongelma, Väisänen sanoo.

Seinämaalaus on osa Kuopion ensimmäistä Lainit-katutaidefestivaalia, joka järjestetään lauantaina 3. syyskuuta. Päivän aikana kymmenkunta taiteilijaa Kuopion lisäksi Jyväskylästä, Vantaalta ja Helsingistä tekee Haapaniemenkadun pysäköintihalliin teoksiaan. Yleisö voi käydä katsomassa maalausten syntyä.

Niko Vainikainen festivaalia järjestävästä Urbaani ry:stä kertoo, että yhdistyksen tämän vuoden tavoitteena oli saada Kuopioon yksi iso muraali.

Vainikaisen mukaan Keski-Euroopassa muraalit ovat hyvinkin yleisiä, ja niitä löytyy myös monesta Suomen kaupungista. Kuopiosta sellainen on kuitenkin vielä puuttunut.

Kaupunki tarjosi Urbaanille Torikadun taloa, joka tosin aiotaan purkaa lähitulevaisuudessa.

– Se ei meitä haittaa, koska meille oli työvoitto saada ylipäätään esimerkkiteos isosta muraalista kaupunkikuvaan, Vainikainen toteaa.

Jesse Pasanen kertoo tekeillä olevan muraalin ottaneen ensiaskeleensa viime talvena, jolloin hän otti yhteyttä Urbaanin puheenjohtajaan Mikko Parviaiseen.

– Katsoin vain, että onpa Kuopiossa kivan näköinen katutaideyhdistys, mennään tervehtimään. Mikko vähän esitteli toimintaa ja kävimme kaupungilla katsomassa, mitä täällä on tehty ja kuultiin tarinoita historiasta. Tapamme mukaisesti aloimme heti ideoida, mitä rahoituksia voisimme hakea, ja nyt ollaan täällä, Pasanen kertaa.

Katutaide on Pasasen mukaan kattokäsite, joka pitää sisällään paljon muutakin kuin graffitit.

– Graffiti on helppo määritellä. Se tehdään spraymaaleilla, ja usein se on kirjaimia. Katutaide voi sisältää melkein mitä vain taidetta, jota tehdään kadulla, Pasanen sanoo.

– Jos järjestää teatteria kadunkulmaan, se voi olla katutaidetta, jos sitä kutsuu katutaiteeksi. Meille tietenkin katutaide tarkoittaa maalaamista, hän jatkaa.

– Mutta olemme iloisesti kaikkien mahdollisten taiteilijoiden kanssa kadulla samassa lokerossa, Ruuskanen tuumaa.

Katutaideyhdistys Urbaani ry

Perustettu Kuopion seudun katutaiteen ja graffitin tukemiseksi, ylläpitämiseksi ja tallentamiseksi.

Yhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa Kuopion seudun katutaiteen dokumentointia, tapahtumien ja työpajojen järjestämistä ja katutaidetta edistävien aloitteiden tekoa.

Yhdistys perustettiin keväällä 2015. Perustajajäsenet ovat Mikko Parviainen, Jyri Väisänen ja Niko Vainikainen.

Lähde: www.urbaani.org