Kuopioon perustetaan uusi mittava taidepalkinto

Kuopion live art -festivaali ANTI on perustanut uuden vuosittaisen taidepalkinnon. Kansainvälinen palkinto on suuruudeltaan 15000 euroa, ja se jaetaan ensimmäisen kerran vuonna 2014. Palkinnolla halutaan nostaa paitsi ANTIn myös live artin tunnettavuutta ja arvostusta.

–Haluamme vahvistaa tätä taiteen alaa ja parantaa taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia, tuoda parempia työtilaisuuksia ja maksaa parempia palkkoja, ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen sanoo.

–Live artilla ei ole vielä olemassa palkintoa, ja meidän mielestämme se sellaisen ansaitsee. Näen, että palkinto on jatkoa sille hyvälle työlle, jota festivaali on tehnyt, kertoo puolestaan ANTIn hallituksen puheenjohtaja Kari Voutila.

Palkinnon lisäksi taiteilijalta tilataan noin 15000 euron arvoinen teos, jonka hän toteuttaa seuraavan vuoden ANTI-festivaalilla. Voutilan mukaan palkinnon avulla halutaan tuoda Kuopioon uniikkiteoksia, joita ei ole aikaisemmin nähty missään. Näin festivaalin kansainvälinen kiinnostavuus nousee.

 

Rahoitus taidepalkinnon perustamiseen tuli kuopiolaiselta Saastamoisen säätiöltä. Säätiö on antanut festivaalille 35000 euroa, josta rahoitetaan palkintosumma, taideteoksen toteutus sekä palkinnon markkinointiin ja jakamiseen liittyvät kustannukset.

–Saastamoisen säätiö näkee ANTI-festivaalin tärkeänä ja hyvänä toimijana sen omalla taiteen alalla. Ei tähän sattumalta lähdetty mukaan, vaan pitkän harkinnan jälkeen, toteaa Saastamoisen säätiön hallituksen jäsen Seppo Karvinen.

Saastamoisen säätiö ei ole aikaisemmin osallistunut taidepalkintojen rahoittamiseen. Karvisen mukaan yksi syy rahoituksen antamiseen juuri ANTIlle on festivaalin kuopiolaisuus.

–Tämä oli luonnollinen ratkaisu, koska säätiön juuret ja kotipaikka ovat Kuopiossa. Olemme iloisia ja tyytyväisiä siitä, että tällainen yhteistyö on syntynyt. Toivomme, että tällä rahoituksella on positiivinen merkitys festivaalin kehittämisessä heidän tavoitteidensa toteuttamisen kannalta.

 

Palkinto voidaan myöntää yksittäiselle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle. Tarkemmat kriteerit, palkinnon nimi sekä palkinnon saajan valitseva kolmihenkinen jury julkistetaan tammikuussa. Tuomaristo vaihtuu vuosittain.

–Tavoite ei ole jakaa elämäntyöpalkintoja. Palkinto on tarkoitettu taiteilijoille, jotka toimivat aktiivisesti ja ovat tehneet jotain erityisen merkittävää tällä taiteen alueella, Tuukkanen määrittelee.

Kari Voutila kertoo palkinnon syntyneen viime keväänä, kun ANTIn hallitus kokoontui tekemään festivaalin strategiatyötä. Palkinto oli yksi keskeinen idea, jolla tapahtumaa tehdään maailmalla tunnetuksi.

–ANTI on ollut alusta lähtien hyvin kansainvälinen tapahtuma, ja haluamme jatkossa olla maailman johtava live art -festivaali, Voutila visioi.

 

ANTIn on tarkoitus tehdä palkinnosta jatkuva. Saastamoisen säätiö on kuitenkin tehnyt rahoituspäätöksen vasta yhdeksi vuodeksi.

–Missään tapauksessa ei ole päätetty, että tämä on jatkuva rahoitus, mutta ei myöskään missään tapauksessa ole päätetty, että tämä olisi kerrallinen osuus, Seppo Karvinen muotoilee.

Karvisen mukaan säätiö ei aio vaikuttaa palkinnon jakopäätöksiin, sillä hänen mielestään se on taiteilijoiden tehtävä. Säätiön tehtävä puolestaan on rahoituksella auttaa taiteen eteenpäin pääsemistä.

–ANTI-festivaalilla on järkeä, tietoa ja ennakkoluulottomuutta, ja säätiöllä on rahaa. Antti Wihuri on aikanaan sanonut, että raha on kuin lantaa. Siitä on hyötyä vain, jos se levitetään. Se on hyvin kauniisti sanottu, Karvinen tuumaa.

Suomalaisia taidepalkintoja

Finlandia-palkinto 30000 euroa, kirjallisuus

Savonia-palkinto 10000 euroa, kirjallisuus

ARS Fennica 40000 euroa, kuvataide

AVEK-palkinto 15000 euroa, mediataide

Sibelius-palkinto 150000 euroa, säveltäminen

Taiteen valtionpalkinto, 15000 euroa