Kuukausien hiominen punnitaan tänään

Kuopiolaisella Timo Sormusella on hieno pronssinen rivi mitaleja Kultaisen harmonikan finaaleista. Neljästä loppukilpailusta on ollut tuliaisina yhtä monta palkintoa.

Tänään keskiviikkona tavoitteena on mitalin kirkastaminen.

– Olen liikkeellä luottavaisin mielin. Kappaleita on harjoiteltu paljon neljä kuukautta sitten päättyneestä semifinaalista lähtien ja keikkoja on ollut myös runsaasti. Urheilutermeillä voisi sanoa, että soittokunta on kohdallaan, Sormunen naurahtaa.

Edellisen kerran Sormunen osallistui Kultainen harmonikka -kilpailuun viisi vuotta sitten. Hän sanoo, että mukaan lähteminen vielä ”vanhoilla päivillä” oli päähänpisto.

– Olen selvästi vanhin loppukilpailun soittajista. Mutta ehkä kokemus antaa kilpailussa etuakin, ensimmäisen kerran jo vuonna 1997 finaalissa soittanut Sormunen sanoo.

Muut finalistit ovat porilainen Ella Elomäki, helsinkiläinen Joose Ojala, joutsalainen Iida Rajala, lohjalainen Sami Salonen ja Kalajoelta lähtöisin oleva Nella-Riina Ylitalo.

Finaalissa Sormunen esittää samat kappaleet kuin semifinaalissakin. Polkka mollissa on suomalaisille harmonikansoittajille hyvin tuttu kappale, jossa soittaja pääsee esittelemään perinnetietouttaan. Tapestry puolestaan tarjoaa mahdollisuuden soittonäppäryyden osoittamiseen.

Sormunen huomauttaa, että kappaleiden valinta oli vaikea. Kahden sävellyksen aikana on lähes mahdotonta osoittaa, mitä kaikkea harmonikalla osaa tehdä. Sormusellakin on tuhansia kappaleita, joista valita.

– Viime viikolla soitin keikoilla kaikkea mustalaismusiikista iskelmään ja perinteisestä tanssimusiikista konserttimusiikkiin. Tätä kaikkea ei kahdessa kappaleessa voi tuoda esille. Toisaalta kilpailutilanne on kaikille tasapuolinen.

Tänä vuonna Kultainen ja Hopeinen harmonikka -kilpailut näkyvät myös televisiossa AlfaTV-kanavalla tänään kello 18. Sormunen on tyytyväinen siihen, että kilpailu saa vuosien tauon jälkeen näkyvyyttä myös ruuduissa.

– Kilpailu on hieno näyteikkuna siihen, mihin kaikkeen haitari taipuu soittimena, Sormunen sanoo.

Sata-Häme Soi! -festivaalin toiminnanjohtaja Ulla Majuri kertoo, että televisiointia on kyselty paljon.

– Yle lopetti kilpailun televisioinnin vuonna 2011. Kolmen vuoden ajan siitä on kyselty paljon, joten nyt on hienoa, että finaali näkyy myös kotikatsomoihin.

Kilpailua jo vuodesta 1983

Kultainen harmonikka on 15–35-vuotiaille soittajille tarkoitettu viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailu. Kilpailu järjestetään Ikaalisissa Sata-Häme Soi! -festivaaleilla.

Kultainen harmonikka -kilpailu on järjestetty vuodesta 1983 lähtien. Ensimmäisen voiton vei Maria Kalaniemi.

Lasten Hopeinen harmonikka -kilpailua on järjestetty vuodesta 1986 alkaen. Kilpailu on tarkoitettu 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille.

Kultaisen ja Hopeisen harmonikan finaali tänään klo 18.