Kuvataitelija Satu Tani: Surusta saa puhua avoimesti

Kuvataiteilija Satu Tani, 32, on käsitellyt tussipiirroksissaan arkaa ja myös omakohtaista aihetta, toistuvia raskauden keskenmenoja.

Jo Saimaan ammattikorkeakoulun opinnäytetyö oli installaatio nimeltään Nurmen alle nukkumaan. Keskeisenä elementtinä oli mullalla täytetty kehto.

– Aihe oli esillä oman henkilöhistorian ja suvun piirissä tapahtuneiden lapsen menetysten kautta. Haluan puhua avoimesti surusta osana elämää. Sitä ei voi suorittamalla käsitellä pois. Kuitenkin suru voi vähitellen muuntua tai ajan oloon hävitäkin, vuonna 2011 kuvataiteilijaksi valmistunut Tani kuvaa.

Taiteilija koki suhtautumisensa asiasta puhumiseen muuttuneen sen jälkeen kun hän tutustui Mari Pulkkisen surua käsittelevään väitöskirjaan.

– Tuntuu höpsöltä kätkeytyä taiteen taakse, kuten olin siihen asti tehnyt. Ennen en puhunut aiheesta vaan halusin antaa yleisön tulkita töitäni omien mielleyhtymiensä mukaan.

Vanhemmille sukupolville keskenmenoista puhuminen on Tanin mukaan edelleen tabu. Nuoremmat taas ovat valmiimpia puhumaan.

–  Nettikeskusteluista näkee valtavan halun jakaa asiaa. Haluaisin rohkaista samassa tilanteessa olevia puhumaan edes jollekin ja hyväksymään surun osaksi elämää.

Tani kokee, että elämä ja kuolema ovat lähellä toisiaan.

– Olen saanut yhden lapsen ja olen siitä kiitollinen. Paljon, paljon pahempiakin asioita tapahtuu. Sodassa rakkaita kuolee ympäriltä. Ennen kysyin, että miksi minä. Nyt kysyn, että miksi en minä.

Kuvataiteilija kuuluu opiskeluaikoina perustettuun Surulliset tytöt -taiteilijaryhmään, joka on pitänyt näyttelyjä melko ahkerasti.

– Ryhmän manifesti on, että saa olla herkkä ja puhua tunteista.

Tanin Kuoleman lapset -näyttely on nähtävänä Ravintola Hilpeän Hospodarin Galleria Loosissa Pieksämäellä 5.11. alkaen noin kuukauden ajan.