Kymmenet historialliset nokkahuilut soivat Kuopiossa – katso video

Vanhan musiikin festivaalilla BarokkiKuopiossa kuullaan viikonloppuna vaikuttava, historiallisten nokkahuilujen konsertti. Kansainvälisesti tunnettu hollantilainen The Royal Wind Music -yhtye esittää värikkään kirjon renesanssimusiikin kehitystä 1400-luvun alkupuolelta aina 1600-luvulle asti.

Useista kansalaisuuksista koostuvan yhtyeen on alkujaan perustanut Paul Leenhouts vuonna 1997. Tällä hetkellä mukana on vielä yksi alkuperäisjäsen. Kuopioon yhtye saapuu 11 henkilön voimin. Yhtyeellä on olemassa 42 erilaista nokkahuilua, joista näyttävin on harvinainen, kolme metriä pitkä subkontrabassonokkahuilu.

– Kuopioon tuomme 37–40 nokkahhuilua, eli emme aivan kaikkea, mitä yhtyeellä on. Kaikki ovat renesanssinokkahuiluja eli hyvin erilaisia kuin ne nokkahuilut, joita ihmiset yleensä tuntevat, kertoo yhtyeen muusikko Petri Arvo.

– Barokkinokkahuilu myös soi tummempana ja avoimempana.

 

BarokkiKuopio viettää tänä kesänä 15-vuotisjuhlavuottaan. Tapahtuman teemana on urheus ja urheilu, jota lähestytään monesta näkökulmasta. Esimerkiksi iltaklubeilla ja lauantain musiikkisuunnistuksessa soitetaan urheiluaiheisia kappaleita.

– Siellä on barokkiajan soittimet käytössä, mutta ihan kaikki musiikki ei ole barokkimusiikkia, sanoo festivaalin toiminnanjohtaja Sanni Antikainen.

Teemaa lähestytään myös riskinoton, rohkeuden ja ankaran harjoittelun kautta – mitkä yhdistävätkin musiikki- ja urheilusuoritusta.

– Mukana on teoksia, joita soitetaan nopeasti, voimakkaasti ja kovaa ja myös äärimmäisen hitaasti tai hiljaisilla sävyillä. Musiikki on äärirajoille menemistä.

 

BarokkiKuopio -festivaali eri puolilla kaupunkia 17.-21.7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Frendit saa odotetun uuden jakson – näyttelijät palaavat yhteen sarjan 25-vuotissynttäreiden kunniaksi

Kaiken saanut ja silti nälkäinen: "Se, että aloittaa tyhjästä ja lopussa on valmis laulu, on äärimmäisen koukuttava tunne", sanoo soololevyn tehnyt Knipi Stierncreutz

Kirja-arvio: Risto Saarisen uutuuskirja muistuttaa, että muutoksen perään on turha haihatella, jollei ole valmis tekemään asioiden eteen mitään

Elokuva-arvio: Guy Ritchien palaa tuttuihin kuvioihin: The Gentleman on kovien kundien rötöskomedia suoraan 1990-luvulta

Elokuva-arvio: Parasta Clint Eastwoodin uudessa Richard Jewell -draamassa on tuntematon pääosanesittäjä

Baba Jagan jäljillä – kirjailijakaksion esikoisteos on yhdistelmä kasaria, venäläistä kulttuuria sekä toiseuden ja ulkopuolisuuden teemoja

Rakkauslaulun luonnolle julkaissut Rantama siirtyy luontevasti jazzrokista kohti raskaampaa ja progressiivisempaa suuntaa

Kuopion klassillinen lukio tunnetaan ehkä urheilijoiden lukiona, mutta nyt opiskelijat järjestävät hyväntekeväisyyskonsertin – "Meillä on myös paljon musiikillista osaamista"

Unkarilainen kuorovierailu Kuopioon

Lapset laulavat illan konsertissa lapsille, ja samalla on mahdollisuus seurata läheltä, miten ammattiorkesteri työskentelee

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.