Kymmenet historialliset nokkahuilut soivat Kuopiossa – katso video

Vanhan musiikin festivaalilla BarokkiKuopiossa kuullaan viikonloppuna vaikuttava, historiallisten nokkahuilujen konsertti. Kansainvälisesti tunnettu hollantilainen The Royal Wind Music -yhtye esittää värikkään kirjon renesanssimusiikin kehitystä 1400-luvun alkupuolelta aina 1600-luvulle asti.

Useista kansalaisuuksista koostuvan yhtyeen on alkujaan perustanut Paul Leenhouts vuonna 1997. Tällä hetkellä mukana on vielä yksi alkuperäisjäsen. Kuopioon yhtye saapuu 11 henkilön voimin. Yhtyeellä on olemassa 42 erilaista nokkahuilua, joista näyttävin on harvinainen, kolme metriä pitkä subkontrabassonokkahuilu.

– Kuopioon tuomme 37–40 nokkahhuilua, eli emme aivan kaikkea, mitä yhtyeellä on. Kaikki ovat renesanssinokkahuiluja eli hyvin erilaisia kuin ne nokkahuilut, joita ihmiset yleensä tuntevat, kertoo yhtyeen muusikko Petri Arvo.

– Barokkinokkahuilu myös soi tummempana ja avoimempana.

 

BarokkiKuopio viettää tänä kesänä 15-vuotisjuhlavuottaan. Tapahtuman teemana on urheus ja urheilu, jota lähestytään monesta näkökulmasta. Esimerkiksi iltaklubeilla ja lauantain musiikkisuunnistuksessa soitetaan urheiluaiheisia kappaleita.

– Siellä on barokkiajan soittimet käytössä, mutta ihan kaikki musiikki ei ole barokkimusiikkia, sanoo festivaalin toiminnanjohtaja Sanni Antikainen.

Teemaa lähestytään myös riskinoton, rohkeuden ja ankaran harjoittelun kautta – mitkä yhdistävätkin musiikki- ja urheilusuoritusta.

– Mukana on teoksia, joita soitetaan nopeasti, voimakkaasti ja kovaa ja myös äärimmäisen hitaasti tai hiljaisilla sävyillä. Musiikki on äärirajoille menemistä.

 

BarokkiKuopio -festivaali eri puolilla kaupunkia 17.-21.7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Kirja-arvio: Riitta Jalosen uusi Tanssikaa!-romaani on kirkas ja puhdistava lukukokemus

Kirja-arvio: Maarit Verronen tarjoaa novelleissaan raikkaita tuokioita elämästä

Miia Tervon Aurora-elokuva tavoittelee Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkintoa

Pätkäpesti Suomessa ja sen onnistunut ajoitus houkuttelivat Esa-Pekka Salosen Wagnerin jättiteoksen pariin: "Kaikki kuulosti hyvältä"

Kun Paleface kirjoitti 2000-luvun alussa veroilmoitukseen ammatikseen "räppiartisti", virastosta kysyttiin, mitä mies meinaa – "Nykyään jo tiedetään, että räppäämällä voi Suomessakin ansaita Bentleyn"

Uusi rooli vaatii viittomia – Santeri Kinnunen treenaa kanadalaisen vastanäyttelijänsä kanssa

Rock in the City -festivaalikiertue saa jatkoa – tapahtumissa yli 50 000 kävijää

Irina Björklundin tähdittämä suomalainen uutuussarja tarttuu terrorismiin – poliittinen trilleri Peacemaker ammentaa tosielämän kriiseistä

Näyttelijät laittavat mukisematta ämpärit päähän, kun Saara Turunen pyytää, mutta aina ei ole ollut niin

Kirja-arvio: Sjón muovailee rakenteet hajottavan ja myyttejä pursuilevan kertomuksen viimeisistä ajoista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.