Lätkäleffan näyttelijänvalinta veti paikalle satoja toiveikkaita: "Se oli henkisesti niin valtava asia"

Espoolaisen jäähallin aula täyttyi keskiviikkona luistimista, jääkiekkomailoista ja sadoista toiveikkaista nuorista miehistä, kun tuotantoyhtiö Yellow Film & TV etsi esiintyjiä vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruudesta kertovaan elokuvaan.

Koekuvauksissa haettiin luistelutaitoisia nuoria miehiä esittämään kultajoukkueen 23:a pelaajaa. Kaikkiaan kuvauksiin oli ilmoittautunut noin 800 kiinnostunutta.

Näyttelijäkokelaat kävivät parikymmenpäisissä ryhmissä jäällä esittelemässä luistelu- ja kiekonkäsittelytaitojaan, ja vakuuttavimmat pelimiehet valikoitiin jatkokarsintaan.

Koekuvaukset houkuttelivat paikalle kiekkoilijoita eri puolilta Suomea. Roope Päivänurmi, 21, oli tullut kuvauksiin Joensuusta. Puolustajan paikkaa kiekkokaukalossa pelannut Päivänurmi pohdiskeli, että kultajoukkueen kapteenin Timo Jutilan rooli voisi sopia hänelle.

Päivänurmi valmistautui koekuvauksiin katsomalla junamatkalla klippejä vuoden 1995 finaaliottelusta. Näyttelijänkokemusta Päivänurmelle ei ole ehtinyt karttua, mutta pelikokemusta 13 vuoden kiekkouralla sitäkin enemmän.

– Kaveriporukassa olen läppää heittänyt, mutta siinä taitavat mun näyttelemiseni olla.

 

"Henkisesti valtava asia"

 

95-nimisen elokuvan kuvaukset alkavat huhtikuussa, ja teattereihin sen on määrä tulla joulukuun lopussa, itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden päätteeksi.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat finaaliviikonloppuun Suomessa ja Tukholmassa. Rakenteeltaan 95 on niin sanottu episodielokuva, jossa kiekkosankarien ja tavallisten lätkäfanien tarinat limittyvät toisiinsa.

Elokuvan ohjaa Aleksi Mäkelä, joka sai kokemusta urheiluelokuvan teosta ohjatessaan vuonna 2006 valmistuneen mäkihyppysaagan Matti. Mäkelä on kuvannut miesporukoita myös menestyselokuvissaan Pahat pojat (2003) ja Rööperi (2009).

Tuottaja Jarkko Hentulan mukaan 95 on elokuva "kiekosta ja kansakunnasta".

– Monet historioitsijatkin ovat todenneet, että vuoden -95 maailmanmestaruus oli se käänteentekevä tapaus, joka tappoi 90-luvun laman ja joka sai Suomen lähtemään nousuun. Se oli henkisesti niin valtava asia, että se on yksi Suomen itsenäisyyden ajan suurimmista voitoista, Hentula hehkutti.

 

Pihapelailijat pois

 

95-elokuvan tekijätiimissä on mukana myös kultajoukkueen legendaarisen Tupu, Hupu & Lupu -ketjun laitahyökkääjä Jere Lehtinen. Lehtinen antaa tekijöille asiantuntija-apua jäällä, vaihtoaitiossa ja pukukopissa tapahtuvissa kohtauksissa, jotta niistä saadaan mahdollisimman todenmukaisia.

Keskiviikon koekuvausten näyttelijäkandidaattien tasoa Lehtinen arvioi vaihtelevaksi. Mukana oli ilmiselviä pihapelailijoita, mutta myös todellisia tekijämiehiä.

– Siinä vaiheessahan vasta otetaan miehestä mittaa, kun pannaan jäälle luistelemaan kaikki varusteet päällä, Lehtinen sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käsikirjoittaja kävi Thaimaassa haastattelemassa Curre Lindströmiä