Kanttilasta luopunut Veijo Baltzar ennustaa: "Lahotussysteemi on koko Euroopan systeemi"

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin mukaan korjauskelvoton vika ei ollut Minna Canthin kotitalossa Kanttilassa vaan korjausrakentamiseen liittyvässä byrokratiassa. Säädöksien täyttämiseksi rakennus olisi pitänyt purkaa ulkoseiniin saakka, mikä olisi Baltzarin mukaan maksanut satoja tuhansia euroja, ”omakotitalon hinnan”.

– Olin suunnitellut, että korjaisin taloa itse hiljalleen, mutta se osoittautui mahdottomaksi.

Viimeinen pisara oli Baltzarin mukaan vuodenvaihteessa voimaan tullut uusi asbestilaki. Laki sisältää useita uusia purkamiseen ja valvontaan liittyviä vaatimuksia.

Baltzar vakuuttaa kääntäneensä jokaisen kiven Kanttila-asiassa. Hänen päätelmänsä on karu:

– Kukaan yksityinen ihminen ei Kanttilaa voi pelastaa, enkä usko että kukaan minun jälkeeni yrittääkään. Se lahoaa siihen paikalleen, ennustaa Baltzar.

Baltzar ei luota sen enempää yhteiskuntaan.

– Kunnat ja kaupungit ovat huonoja pelastajia, koska ne harvoin saavat talosta tehtyä elävää ja elinvoimaista. Aina tarvittaisiin se ihminen.

Baltzarin syyttävä sormi osoittaa valtiota, joka otti talon haltuunsa Canthin perillisten jälkeen. Kuopiolaisten toivomaa museota ei perustettu, sen sijaan talo remontoitiin asbestieristeillä.

– Valtio myrkytti talon remontilla 1970-luvulla. Valtion olisi pitänyt antaa 500 000 euroa, niin se olisi lunastanut omat myrkkynsä pois.

Baltzar kritisoi järjestelmää, joka suojelee taloja muttei avusta talojen korjaajia.

– Rahan pitäisi mennä toimintaan ja valua sieltä byrokratiaan. Nyt tilanne on päinvastainen.

– Laskin, että Kanttilan saisi kuntoon kolmella miljoonalla. Miljoonan olisin pystynyt siihen käyttämään. Korjaamiseen olisi voinut parhaimmassakin tapauksessa saada joitakin kymppitonneja tukea.

Baltzar ei syytä erityisesti Kuopiota tai kuopiolaisia kulttuurirakennuksen tyhjänä seisottamisesta. Hän ennustaa, että lukemattomat suojelukohteet kärsivät tulevaisuudessa Kanttilan kohtalon myös Suomen ulkopuolella EU:n säädöksien vuoksi.

– Tämä lahotussysteemi tulee olemaan koko Euroopan systeemi. Siinä syödään arkkitehtonista ja henkistä pääomaa.

Baltzar kertoo saaneensa kuopiolaisilta vuoden aikana sekä tukea että kritiikkiä.

– Ne jotka puhuivat suureen ääneen talon pelastamisesta, hävisivät kokonaan toisella tai kolmannella kuukaudella. Ne, jotka eivät suureen ääneen puhuneet, olivat mukana loppuun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Kuopion kaupungilta pitäisi löytyä rahat Kanttilaan

"Kaupungin pitäisi nyt ryhdistäytyä"

"Kanttilan purkulupaa on turha hakea"

"Kukaan yksityinen ihminen ei Kanttilaa voi pelastaa"