”Lapset osaavat jo kiertue-elämän lainalaisuudet”

Haittaako jos puhun hiljaa? Toinen poika nukahti juuri ja toista nukutetaan, Erja Lyytinen vastaa puhelimeen.

Blueskitaristi Lyytinen aloitti helmikuun alussa viisi viikkoa pitkän The Queen Of The Slide Guitar -nimisen kiertueen, joka käsittää 24 paikkakuntaa Rovaniemeltä Tammisaareen.

Lyytisen ja tämän kitaristimiehen Davide Florenon kaksospojat ovat kiertueella mukana. Bluesmama nauraa, että 13 kuukautta vanhat jälkikasvut ovat hiffanneet hyvin kiertue-elämän lainalaisuudet.

– Heti kun auto käynnistyy, pojat nukahtavat. Ja onneksi Suomi on täynnä hyviä huoltoasemia, joissa lapsiperheiden on helppo pysähtyä.

Kiertueen konserteissa kuullaan sävellyksiä laidasta laitaan. Yhtenä johtotähtenä toimii Lyytisen viime vuonna julkaisema The Sky Is Crying -albumi, joka on tribuutti Elmore Jamesille. Lisäksi mukana on niin vanhoja kuin täysin uusiakin Lyytisen kappaleita.

– Musiikkia täältä ja muualta. Settilistaan on esimerkiksi noussut myös kappaleita, joita soittelin parikymppisenä mimminä.

Musiikin ja perhe-elämän yhdistäminen ei ole itsestäänselvyys varsinkaan, kun perheen kaksoset ovat yhä kotihoidossa. Lyytinen myöntää, että kitaran kanssa treenaaminen ja säveltäminen ovat jääneet vähemmälle lasten synnyttyä, mutta kyse on tietoisesta valinnasta.

– Päiväkoti tulee kuitenkin jossakin kohdassa eteen, joten nyt olen halunnut olla mahdollisimman paljon lasten kanssa.

Äitiydestä Lyytinen löytää monia hyviä puolia. Lapsien myötä omaan olemukseen on löytynyt tiettyä itsevarmuutta, ja myös tekemisessä on uusi ote.

– Rakastin ennenkin lavalla olemista, mutta nyt rakastan vielä enemmän, kun se on minulle uudella tavalla omaa aikaa – vaikka siinä satojen ihmisten edessä onkin, Lyytinen nauraa.

Vaikka treeniaikaa on ollut aikaisempaa vähemmän, uusia lauluja on syntynyt sen verran, että Lyytinen uskoo levytysstudion kutsuvan vielä tämän vuoden puolella. Seuraava julkaisu on tosin jo tiedossa, sillä maaliskuussa Lyytiseltä tulee ulos livelevy Live in London, joka äänitettiin viime vuoden lokakuussa Lontoossa.

Vuoteen kuuluu myös muun muassa GTR-kiertue Jartse Tuomaisen ja Ben Granfeltin kanssa, yhteistyötä Riku Niemen orkesterin kanssa sekä ulkomailla keikkailua useampaan otteeseen.

Lyytinen myöntää olevansa onnellisessa asemassa sen suhteen, että tekemistä ei tarvitse keksiä.

– Paljon puhutaan, että muusikon työ on epästabiilia, mutta näyttää siltä, että tekevälle on töitä. Nytkin olemme jo buukanneet keikkoja vuodelle 2016.

Entä onko Lyytinen suunnitellut vielä lastenlaululevyä?

– Onhan niitä aihioita lastenlauluihin syntynyt, kun muksuja piti viihdyttää pienempänä. Tietenkin kirjoitin myös ideoita ylös, eli jos joskus ajatus tuntuu läheiseltä, niin on jotakin kättä pidempää. Mutta luultavasti siinäkin mentäisiin juurimusiikin kautta.

The Queen Of The Slide Guitar -kiertue Kiuruveden Kiurusalissa 17.2., Kuopion Musiikkikeskuksessa 18.2. ja Pieksämäen Poleenissa 19.2.