Lauri Tähkällä on positiivinen ongelma: "Tämän onnellisempi ei voi artisti olla"

Kahdeksanvuotiaana Jarkko Suo alkoi soittaa kitaraa. Paria vuotta myöhemmin hän haaveili, että olisi mukavaa olla muusikko.

Nyt 42-vuotiaana moninkertaisesti Emma-palkittu ja kulta- ja platinalevyillä kuorrutettu Lauri Tähkä soittaa loppuunmyydyille saleille ympäri Suomea.

Mitä menestyvä artisti sanoisi kahdeksanvuotiaalle itselleen?

– Tuskin mitään. Kaikki asiat, niin mokat kuin onnistumiset, pitää kokea itse. Samoin päätösten seuraukset, Tähkä kertoo.

– Jos saisin olla 18-vuotiaan Jarkon kanssa samassa pöydässä, niin istuisin ja kuuntelisin niitä isoja haaveita. Ja ehkä nyökkäisin hyväksyvästi.

Ja miksipä ei nyökkäisi, sillä Lauri Tähkälle vuosimallia 2016 kuuluu hyvää. Vuoden mittainen keikkatauko päättyi pari päivää sitten, ja 24 esitystä käsittävä kiertue on myyty loppuun.

Artisti hyrisee tyytyväisyyttään siitä, että saa jälleen nousta lavalle yleisön eteen.

– Paussi teki hyvää. Nyt huomaan, miten paljon olen kaivannut esiintymistä. Lava on minulle toinen koti. On uudet jutut ja uudet biisit, mikä laittaa addrenaliinin liikkeelle. On sopivasti jännitystä.

– Parin ensimmäisen keikan perusteella yleisö on pitänyt esityksestämme, mikä tuntuu hyvältä. Lisäksi joudumme myymään ei-oota, mikä on positiivinen ongelma. Tämän onnellisempi ei voi artisti olla.

Rakastetuilla artisteilla on myös vihaajia, ja Tähkälläkin on ollut oma viharyhmänsä Facebookissa.

Laulaja kertoo oppineensa vuosien aikana, että itsestä kirjoitettuja juttuja ei aina kannata lukea. Negatiiviset asiat menevät helposti ihon alle, mikä ei ole hyväksi psyykeelle.

Tärkeämpää on keskittyä niihin ihmisiin, jotka tulevat keikoille nauttimaan musiikista.

– Tietysti julkisuuden ihmisenä pitää myös kestää kritiikkiä. Kaikkien mielipiteille on, ainakin kohtuuden rajoissa, tilaa ja oikeus, Tähkä pohtii.

– Joskus toki some-maailma menee mahdottomaksi. Mutta jos siitä pahoittaa mielensä, saa olla allapäin joka hemmetin päivä.

Tähkä huomauttaa, että hänen osallistumisensa Vain elämää -ohjelmaan on rauhoittanut pahimpia kommentteja. Syyksi laulaja uskoo, että sarja toi hänestä uusia asioita laajan yleisön tietoon.

Tähkän musiikkiin ja tarinoihin pureuduttiin heti kauden ensimmäisessä jaksossa.

– Some räjähti aika rajusti, positiivisessa mielessä. Siinä ohjelmassa mennään musiikki kärjessä, mutta kuitenkin meistä kaikista osallistujista nähtiin vähän erilaistakin puolta. Moni ei tiedä, millainen tie minulla on takanani, ja ohjelman jälkeen ihmiset ovat suhtautuneet myötämielisemmin minuun.

Jätti ohjelma jälkensä myös Tähkän keikkasettiin. Kuopiossakin tänään tarjolla on versio Kipua-kappaleesta, jonka alkuperäinen esittäjä on Mikael Gabriel.

– Konsertissa on 25 biisiä lähes 20 vuoden ajalta. Siis iso ja laaja kaari.

Lauri Tähkän kaaren artistina voi karkeasti jakaa vuosikymmeniin. 2000-luvulla hän nousi koko kansan tietoisuuteen Lauri Tähkä & Elonkerjuu -yhtyeen solistina. 2010-lukua leimaa onnistunut siirtyminen sooloartistiksi.

Kun Tähkältä utelee 2020-luvun suunnitelmaa, vastauksena on pitkä hiljaisuus.

– Edustan eteläpohjalaista buddhalaisuutta siinä, että lavalle noustessa en suunnittele seuraavaa minuuttia, vaan se tunnistamaton tyhjyys on tärkeä hetki, Tähkä sanoo lopulta.

– Mutta perjantaiaamun perusteella toivon, että kymmenenkin vuoden päästä saan nousta lavalle ihmisten eteen mielettömien soittajien kanssa. Se on haave.

Vien sut täältä kotiin -kiertue päättyy joulukuun puolivälissä. Tähkä myöntää, että tiivis rundaus vaatii veronsa.

– Kun rundista menee himaan, tulee romuttuminen ja hiljaisuus. Siinä menee viikko tai toinenkin, kun ihmettelee, että mitä on tapahtunut.

– Kun siitä toivun, rupean tekemään joulua. Mitä se sitten onkaan.

Lempinimenä Late

Lauri Tähkä, oikealta nimeltään Jarkko Suo, on suomalainen muusikko.

Nousi julkisuuteen Lauri Tähkä & Elonkerjuu -yhtyeen solistina 2000-luvulla. Lähti yhtyeestä ja aloitti soolouran vuonna 2011.

Opiskellut sekä kokiksi että ääni- ja valosuunnittelijaksi.

– Ajattelin, että pitää olla oikeakin ammatti, sillä Suomi on pieni maa ja mahdollisuus elättää itsensä musiikilla on pieni.

Otti taiteilijanimensä, koska oli lähettänyt useita demoja levy-yhtiöihin Jarkko Suon nimissä.

– Luulin, että demot ehkä avataan Lauri Tähkän nimissä paremmin. Taiteilijanimi jäi, monet kutsuvat Lateksi. Se on lempinimi, en ajattele sitä taiteiljanimenä.

Esiintyy yhtyeineen tänään lauantaina Kuopion Musiikkikeskuksessa. Esitys on loppuunmyyty.

– Vuosi 2017 on tiivis keikkavuosi.