Lehden virhe paljasti voittajan - Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto julki ennen aikojaan

Jokainen olisi halunnut säilyttää sen pienen jännityshetken iltaan. Nyt ehdokkaiden osalta tuntui hassulta, kun voittaja kerrottiin etukäteen, kertoo kuopiolaislähtöinen kirjailija Sirpa Kähkönen.

Kähkönen osallistui eilen Pohjoismaiden neuvoston palkintojenjakotilaisuuteen, joka pidettiin Kööpenhaminassa. Hän oli ehdolla kirjallisuuspalkinnon saajaksi romaanillaan Graniittimies, joka julkaistiin Suomessa vuonna 2014. Palkinnon sai ruotsalainen Katarina Frostenson runokokoelmallaan Sånger och formler.

Tieto voittajasta levisi ehdokkaiden keskuudessa jo päivällä, sillä norjalainen Dagsavisen-lehti kertoi voittajan jo tiistain painoksessaan.

Tanskan Norden i Fokus -toimiston viestintäosastolla työskentelevä projektijohtaja Louise Hagemann kertoo, että tieto voittajasta oli kerrottu joillekin lehdille etukäteen.

– Mutta tarkalla embargolla. Nyt kävi niin, että eräs norjalainen lehti julkaisi tiedon päivää liian aikaisin. He ovat kyllä pahoitelleet asiaa paljon, Hagemann kertoo puhelimessa.

Dagsavisenin verkkosivuilla on pitkä pahoittelu tapahtuneesta. Lehden mukaan tarkoitus ei ollut rikkoa embargoa, vaan kyseessä oli valitettava erehdys.

Kähkönen kertoo, että ennakkotieto voittajasta ei lopulta vaikuttanut tilaisuuteen suuresti.

– Meillä oli niin kauhean kiva porukka koossa.

Lue lisää torstain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.