Loppupeleissä haaveena on muutto Suomeen

Potrettilevy. Niin kuvailee Marjukka Tepponen uutta oopperalevyä, jonka hän on purkittanut yhdessä Kuopion kaupunginorkesterin ja kapellimestari Alberto Hold-Garridon kanssa.

– Levy on tosiaankin kuin muotokuva: tässä olen minä, mitä minä osaan tehdä ja millainen artisti minä olen.

Tällä kertaa tosin esittelyssä ei ole vain laulaja, vaan myös levytystä tukemassa ollut Kuopion kaupunki. Kaupunki on tilannut erän Tepposen levyä lahjaksi yhteistyökumppaneilleen.

 

Uusi julkaisu sisältää sopraanoaarioita muun muassa Mozartilta ja Belliniltä. Uudempaa musiikkia edustavat Gustave Charpentier ja Richard Strauss.

Tepponen luonnehtii musiikkivalintoja ”aika tyypillisiksi” nuorelle sopraanolle.

– Lyyrisiä sopraanoita on maailmalla paljon, enkä ole halunnut ryhtyä keksimään pyörää uudelleen. Pääasia on, että tämä on minun äänelläni tehty ja minun näköiseni levy.

Tepponen muistuttaa, että levyn erottaa monista muista myös Hold-Garridon kädenjälki ja vankka kokemus oopperasta.

Tepponen luonnehtii levyä rentoutumiseen sopivaksi.

– Sitä voi kuunnella vaikka kun tulee töistä kotiin, laittaa työaivot narikkaan, vaihtaa villasukat jalkaan, ottaa ison lasin italialaista punaviiniä ja alkaa laittaa ruokaa.

 

Levyä nauhoitettiin kolme ja puoli päivää. Kokemus oli sopraanolle aivan uusi. Aiemmin hän on julkaissut lied-levyn yhdessä Ilmari Räikkösen kanssa.

– Kun lavalla on kokonainen orkesteri, kapellimestari ja solisti, muuttujia on tavattoman paljon. Koko paletin yhteen sovittaminen on tavattoman herkkää työtä. Jos yksi tuoli narahtaa, kaikki on otettava uusiksi.

Ylimääräisiä ratinoita on mahdollisuutta häivyttää myös jälkikäsittelyn keinoin. Jossakin määrin niiden käyttö on nykyaikaa, mutta kysymys on myös viime kädessä makuasioista.

– En fanita täysin sliipattuja asioita. Levyllä saa olla vähän rosoakin.

 

Tepponen ja hänen puolisonsa, yhdysvaltalainen baritoni Kevin Greenlaw esiintyvät torstaina ja perjantaina Santtu-Matias Rouvalin johtaman Tampere Filharmonian kanssa Tampereen mieskuorofestivaalilla.

Teoksena ei ole vähempää kuin Sibeliuksen Kullervo, jota Tepponen luonnehtii laulajien kansallisteokseksi.

Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen herättivät taannoin huomiota olemalla maailman tiettävästi ensimmäinen teosta esittänyt sisaruspari. Tällä kertaa sävelrunon solisteina nähdään ehkä ensimmäistä kertaa rakastavaiset.

Kyseessä on myös ensimmäinen kerta, kun ahkerasti suomea opiskellut Greenlaw laulaa yleisön edessä suomeksi.

– Tai jos tarkkoja ollaan, hän on joskus laulanut karaokessa Hopeinen kuu -kappaleen. Mutta sitä ei lasketa. Tämä on se tulikaste, ja se tehdään yhdessä.

 

Tämän kuun viimeisenä sunnuntaina vävykokelas joutuu ehkä vielä kovemman arvioinnin eteen. Siilinjärven Lions-naiset järjestävät Marjukka Tepposen entisen ala-asteen salissa hyväntekeväisyyskonsertin, jossa Greenlaw on luvannut laulaa suomeksi kaksikin kappaletta. Ohjelmassa ovat Romanssi ja Hopeinen kuu.

– Saa nähdä miten jenkki selviää, Tepponen nauraa.

Kuten sulhasen kieliopinnoista voi päätellä, pariskunta toivoo asuvansa joskus Suomessa.

– Loppupeleissä on haaveena muuttaa Suomeen, mutta freelancer-laulajina mennään tällä hetkellä sen mukaan, minne työt vievät, muotoilee Tepponen.

Tulevan kesän kihlapari viettää erillään. Greenlaw tekee tiiviisti operettia pariskunnan tämänhetkisessä kotikaupungissa Lontoossa. Tepponen puolestaan laulaa Turandotin Liun roolin Itävallan Bregenzissä.

– Savonlinna jää nyt väliin, kertoo kahdeksan kesää linnakaupungissa kuorolaisena ja solistina viettänyt Tepponen.

Alkukesälle 2016 pariskunta on sen sijaan on jo järjestänyt yhteistä vapaata. Silloin pidetään heidän häänsä.

– Häät ovat Helsingin seudulla, mutta Kuopiossa on aina jollakin tavalla koti.

Marjukka Tepponen ja Kevin Greenlaw esiintyvät Kullervo-sinfonian solisteina Tampereella 16.4. ja 17.4. sekä Hyvän mielen Leijona -hyväntekeväisyyskonsertissa Salmin salissa Siilinjärvellä 26.4.