Luontokirja omasta kotipihasta

Hehtaarin pihapiiriin mahtuu monenlaisia luontokokemuksia. Vehmersalmelainen valokuvaaja Petri Jauhiainen on koonnut kotipihassaan ottamistaan valokuvista Elämää pihapiirin kätköissä -kirjan, joka koostuu sekä luontokuvista että niihin liittyvistä tarinoista.

Kuvat ovat paloja Jauhiaisten arkielämästä. Auton katsastaja -otsikolla kulkevassa tekstinpätkässä kerrotaan muun muassa näin:

”Lauantaiehtoo ja saunailta. Osa saunojista oli jo ehtinyt löylyt heitellä ja palailla pihasaunasta tuvan puolelle.

Äkkiä saunanportailla jäähdyttelijät huomasivat piisamin hiippailevan pihamaalla. Se paarusti määrätietoisesti saunan ohi autokatokseen ja auton alle. Reitti näytti olevan tuttu.

Kun kameramies oli hälytetty tuvasta paikalle, piisami tuli auton alta kurkistelemaan outoa hälinää. Talon kissa katseli vierasta kunnioittavan matkan päästä, eipä uskaltanut mennä härkkimään talttahampaista otusta.”

Monista kuvista Jauhiainen saa kiittää lapsiaan.

– Kun tytöt olivat pieniä, he olivat koko ajan ulkona tutkimassa kaikkea ja huusivat sitten, että iskä tule katsomaan, täällä on tällainen. Sitä herkistyi itsekin katselemaan asioita tarkemmin.

Jauhiainen huomauttaa, että monilla suomalaisilla on lintulauta tai pihan elämää seurataan muuten. Kirja tarjoaakin ideoita ja kimmokkeita arkisten asioiden havainnointiin ja kuvaamiseen.

– Valokuvaajan ei välttämättä tarvitse edes avata ulko-ovea. Kaikki kiinnostaa, mikä visuaalisesti herättää huomiota, Jauhiainen sanoo.

Hänen mukaansa tietämys luonnosta on avuksi eläinten kuvaamisessa, mutta hyvä kuva onnistuu myös ilman luontotietoutta. Jauhiaisen oma luontosuhde on hyvin välitön.

– Luonto on osa ihmisen elinympäristöä, ei mikään irrallinen paikka.

Lokakuun 29. päivä ilmestyvä Elämää pihapiirin kätköissä on suunnattu etenkin lapsille ja nuorille. Aloittelevia valokuvauksen harrastajia ajatellen jokaisen kuvan yhteydessä kerrotaan sen tekniset tiedot, kuten mitä valotusaikoja ja polttoväliä kuvatessa on käytetty.

Kirja on rakentunut pitkän ajan kuluessa. Jauhiaiset muuttivat nykyiseen kotiinsa vuonna 1999 ja pian sen jälkeen alkoi myös pihapiirin kuvaaminen. Osa kirjan kuvista onkin dia-kuvia, sillä digiaika koitti vasta myöhemmin.

Kyseessä on Jauhiaisen ensimmäinen kirja, ja työmäärä pääsi yllättämään. Suurin osa kirjan kuvista on alunperin ilmestynyt Uutis-Jousessa kerran kuussa ilmestyneellä Puolen hehtaarin metsä -palstalla, mutta vaikka kirjan tekstit ja kuvat olivat lehtijuttujen ansiosta jo osittain olemassa, vaati kirjan kokoaminen vielä paljon työtä.

– Loppurutistuksen ja hiomisen aikana alkoi tuntua siltä, että voisihan sitä jotain muutakin tehdä, kuvaaja hymähtää.

Petri Jauhiainen on työskennellyt vuodesta 2002 vapaana valokuvaajana. Hän on menestynyt myös kuvauskilpailussa, ja esimerkiksi Elämää pihapiirin kätköissä -kirjan kansikuva isotytönkorennosta voitti Vuoden Luontokuva 2007 -kilpailussa muut eläimet -sarjan.

– Kaikki lähti harrastuksesta. Luonto on varmaan aika monella ollut se asia, mistä valokuvaus on lähtenyt. Harrastuksesta on sitten jalostunut ammatti, Jauhiainen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.