Lustolle 500 000 euroa ja Varkauden museoille 200 000 euroa apurahaa

Varkauden museotoimi on saanut 200 000 euron apurahan Suomen Kulttuurirahastolta Varkautelaisten uusi museo -hankkeen toteuttamiseen. Hankkeen tavoitteena on tuottaa uusia ja elämyksellisiä tapoja lähestyä ja käyttää kulttuuriperintöä. Tarkoitus on esimerkiksi tarjota vapaamuotoinen oleskelutila kaupunkilaisille sekä kehittää museoiden sisältöjä yhteisön omilla ehdoilla.

Kulttuurirahaston suurin yksittäinen apuraha oli 500 000 euroa, ja se myönnettiin Suomen Metsämuseosäätiölle. Ytimessä-hankkeen tavoitteena on tuottaa Metsämuseo Lustoon Punkaharjulle yhteiskunnallista ymmärrystä lisäävä, inspiroiva ja elämyksellinen ydinnäyttely.

– Tarkoituksenamme on muun muassa tarjota museon käyttäjille elämyksellinen tila ja kokonaisvaltainen moniaistinen museokokemus. Museon käyttäjillä on tarve ymmärtää metsä- ja ilmastonmuutoskeskustelua, ja tähän tarpeeseen haluamme vastata, sanoo Metsämuseo Luston kehittämisjohtaja Leena Paaskoski tiedotteessa.

Museovisio-apurahan sai tänä vuonna kymmenen museota. Apurahoja myönnettiin yhteensä kolme miljoonaa euroa.

– Museoiden kävijämäärät ovat nousseet huimasti viime vuosina, mutta samaan aikaan museoiden toimintabudjetit ovat usein hyvin rajalliset. Museovisio-apurahalla haluttiin luoda mahdollisuus museoiden sisällölliseen uudistumiseen ja nimenomaan kävijäkokemuksen parantamiseen, kuvailee Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Johanna Ruohonen.

Muut Museovisio-apurahaa saaneet hankkeet ja säätiöt ovat Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon yhteishanke, Akseli Gallen-Kallelan Museosäätiön ja taiteilijamuseoiden Aikakoneita ja utopioita -yhteishanke, Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -säätiö, Mobilia säätiö, Saamelaismuseosäätiö, Teatteri Hevosenkengän Kannatusyhdistys ry, Työväen museoyhdistys ry ja Vaasan kaupungin museo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.