Maailmani on valokuvaajan päiväkirja, jota ystävät täydensivät

Maailmani-valokuvakirja esittelee kuopiolaisen valokuvaajan Veikko Kankkusen (1954–2014) laajaa tuotantoa. Maanantaina julkaistu teos perustuu Kankkusen omaan kirjasuunnitelmaan, joka jäi kuitenkin kesken.

– Veikolla oli jo vuonna 2013 olemassa suunnitelma kirjasta, ja vuonna 2014 pitämässään viimeisessä näyttelyssä hänellä oli mukana yksi keskentekoinen kirjaluonnos, kertoo kirjan koostaneen työryhmän jäsen Ossi Wallius.

Työryhmä täydensi Kankkusen aloittamaa kirjaa tämän arkistokovalevyillä olleilla teksteillä. Lisäksi ryhmä teki kirjaan täydentäviä osuuksia ja lisäsi myös kuva-aineistoa julkaisua varten.

– Veikko kirjoitti nasevasti ja puhuttelevasti. Kirja on mielenkiintoista luettavaa. Se perustuu hänen valokuvaajatyöskentelyynsä, ja on siis puhtaasti valokuvaajan päiväkirja eikä niinkään henkilökuva, Wallius sanoo.

Walliuksen lisäksi työryhmään kuuluvat Tiina Nuto, Riitta Raatikainen, Pirkko Pelkonen, Topi Ikäläinen ja Pentti Vänskä. Sama ryhmä oli valmistelemassa myös parhaillaan Kuopion VB-valokuvakeskuksessa esillä olevaa Veikko Kankkunen – Maailmani 1973–2014 -näyttelyä.

120-sivuisessa kirjassa on noin 160 Kankkusen ottamaa kuvaa. Kirjassa esittäytyy monipuolisen uran tehnyt valokuvaaja. Yli neljäkymmentä vuotta freelancerina toiminut Kankkunen ehti tehdä niin lehti-, mainos- kuin teatterikuvauksia sekä kotimaisille että ulkomaisille julkaisuille. Erityisesti hän kuvasi itäsuomalaista vaateteollisuutta ja tanssia.

Kirjassa on mukana myös monia kuvia, joita ei ole aikaisemmin nähty näyttelyissä.

– Hän kuvasi paljon Kuopiota, ja näistä kuvista muutama on mukana kirjassa. Samoin kirjassa on hänen ottamiaan maisemakuvia. Tämä kertoo siitä laajuudesta, joka hänellä valokuvaajana oli, Wallius sanoo.

Wallius myöntää, että ryhmä ei ennättänyt käydä kirjaa varten kaikkia Kankkusen ottamia kuvia läpi. Kankkunen arvioi aikoinaan ottaneensa noin 150 000 valokuvaa. Näistä 60 000–70 000 liittyy vaateteollisuuteen.

Walliuksen mukaan seuraava urakka olisi valtavan kuvamateriaalin järjestäminen ja arkistoiminen.

– Kaikelle materiaalille ei ole tällä hetkellä parempaa paikkaa kuin Veikon veljen autotalli. Tarvittaisiin 5–10 neliötä tasalämmintä varastotilaa pariksi vuodeksi, että kaikki kuvat voitaisiin käydä läpi, Wallius sanoo.

– Tässä on sellainen kuvallinen aarre, että se pitää saada talteen siten, jotta siitä saadaan vielä näyttelyitä. Veikko esimerkiksi itse suunnitteli muistonäyttelyä itäsuomalaiselle vaateteollisuudelle.

Maailmani-kirjasta on alkuun otettu sadan kappaleen painos. Kirjaa voi ostaa VB-valokuvakeskuksesta tai Media Walliuksen kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.