Maineikas Guns N' Roses -manageri hehkuttaa suomalaisyhtyettä Amerikassa – katuu bändin kanssa tekemäänsä virhettä

Suomalainen pitkän linjan rockyhtye Havana Black on saanut osakseen nimekästä hehkutusta Pohjois-Amerikassa. Yhdysvaltalaisen Guns N' Rosesin ensimmäisenä managerina tunnetuksi tullut Alan Niven jutteli suomalaisbändin taipaleesta pitkällisesti Rock Talk with Mitch Lafon -podcastissa kesäkuussa.

Nivenin mukaan Havana Black on malliesimerkki yhtyeestä, joka ei koskaan saavuttanut ansaitsemaansa menestystä. Guns N' Rosesin kanssa maailmanmaineeseen noussut Niven otti suomalaisbändin siipensä alle sen menestysalbumi Indian Warriorin (1988) julkaisun jälkeen.

– EMI -levy-yhtiön Saksan edustaja tuli eräänä aamuna talolleni Los Angelesissa ja kertoi innoissaan, että tätä bändiä sinun pitäisi kuunnella. Kuuntelin. Päätimme yhdessä tuoda yhtyeen USA:n markkinoille, Niven muistelee.

Niven irrotti Havana Blackin suomalaisesta levytyssopimuksestaan ja alkoi manageroida bändiä. Sen jälkeen yhtye kiinnitettiin suositun Great White -yhtyeen lämmittelijäksi suurelle kiertueelle ja Indian Warriorille alettiin puuhata jatkoa.

Kaikki meni kuitenkin mönkään.

– Kiertue Great Whiten kanssa päättyi ennen aikojaan. Ja kun aloimme tehdä levyä, tein sen virheen, että annoin levy-yhtiön valita uudelle albumille tuottajan, Niven kertaa.

Nivenin mukaan Havana Blackin tuottaja muun muassa erotti yhtyeen rumpalin kysymättä asiasta muilta. Kun manageri oli luovuttanut päätäntävaltaansa levy-yhtiölle, asiat alkoivat luisua muutoinkin väärille urille.

Vuonna 1991 julkaistu Exiles in Mainstream -albumi ei menestynyt. Havana Blackin Amerikan valloitus lopahti.

Niven katsoo suomalaisbändin langenneen samaan ansaan kuin niin ikään kansainvälistä suosiota toivoneiden Thunderin, Status Quon, The Angelsin ja Rose Tattoon.

– Tällä alalla on estäviä, ei-rakentavia piirteitä, joita silloin tällöin kohtaa. Rakennelmat, joiden pitäisi puolustaa artistia, eivät niin aina tee, hän muotoilee.

Havana Blackin Lone Wolf nousi aikoinaan ensimmäisenä suomalaisena kappaleena Yhdysvaltain Billboard-radiosoittolistan viiden kärkeen.

Koko Alan Nivenin haastattelun voit kuunnella täältä (Havana Black -keskustelu alkaa kohdasta 4.55).

Havana Black nykyään. Kuva: Promo
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.