Matti Kuosmasen kesä kului musiikkiteattereita tutkiessa

Louhosareena sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Nilsiän keskustasta ja noin 13 kilometrin päässä Tahkon keskustasta. Marja-Liisa ja Matti Kuosmanen myöntävät, että sijainti on haaste, muttei ylivoimainen sellainen.

Matti Kuosmanen on tutkinut asiaa. Kun Marja-Liisa Kuosmanen oli kesällä kiinni Vuonna 85 -näytelmän esityksissä, Matti Kuosmanen perusti Kesäteatterilesket-yhdistyksen ja lähti kiertämään Suomen kesäteattereita. Tavoitteena oli katsoa, millaisissa puitteissa suomalaista musiikkiteatteria tehdään.

– Kiersin kesällä 18 näytöstä, varmaan eräänlainen ennätys sekin. Kiertäessä vahvistui ajatus siitä, että Louhosareenassa on puitteet kohdallaan.

Vahvistusta sai myös ajatus siitä, että suomalaiset tulevat pitkienkin matkojen päästä katsomaan teatteriesityksiä.

Tätä mieltä on myös Timo Kärkkäinen. Kun UIT esitti Kaunista Veeraa Lappeenrannassa, parikymmentuhatpäisestä yleisöstä peräti 63 prosenttia oli tutkimuksen mukaan ulkopaikkakuntalaisia.

– Se on kova luku, Kärkkäinen myöntää.

– Suomalaiset menevät melkoisiinkin paikkoihin, kun haluavat mennä.

Kuosmaset ovat kuluneen kesän aikana kuunnelleet yleisön toiveita herkällä korvalla. Tämän seurauksena yli 1 800 istumapaikkaa mahdollistavalle Louhosareenalle muun muassa rakennetaan pysäköintitilaa lähemmäs esiintymisaluetta.

– Lisäksi tulee posliinivessat ja ruokailua parannetaan entisestään. Haluamme, että katsojille tulee kokonaisvaltainen kokemus, jossa korostuvat paikan maagisuus ja korkealaatuinen kulttuuriviihde, Matti Kuosmanen sanoo.

– Koko louhoksen idea on, että saamme ihmisiä tulemaan tänne myös kauempaa ja viipymään, eli matkailullinen näkökulma on vahva punainen lanka. Tahkolla on vankka urheilupuoli, ja haluamme laajentaa myös kulttuuritarjontaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusi Iloinen Teatteri vierailee kesällä Nilsiän Louhosareenalla – "Tavattiin, puhuttiin, ja asiat alkoivat natsata."