Menneisyys kummittelee Finlandia-palkintoehdokkaissa

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoa tavoittelee loppusuoralla kuusi kirjaa.

Ehdokaskirjoista neljä on hakenut teemansa ainakin osittain menneisyydestä. Riikka Ala-Harjan Maihinnousu sivuaa Normandian maihinnousua, Heidi Köngäksen Dora, Doran aiheena on natsi-Saksan varusteluministeri Albert Speerin vierailu Suomessa 1943.

Ulla-Lena Lundbergin Jää sijoittuu sotien jälkeiseen aikaan ja Aki Ollikaisen Nälkävuosi menee kaikkein kauimmaksi menneisyyteen, vuoteen 1867 keskelle Suomen suuria nälkävuosia.

Pirjo Hassisen Popula ja Juha Seppälän Mr. Smith puolestaan ovat tiukasti tässä päivässä kiinni. Popula esittelee tutulta vaikuttavan populistisen puolueen, Mr. Smith kertoo aikamme ahneudesta.

Valintaraadin puheenjohtaja, kirjallisuudentutkija Janna Kantola kiittelee kotimaisen kirjallisuuden nousua kansainväliselle tasolle.

- Tämän vuoden parhaimpien romaanien aiheenvalinnat ja käsittelytavat kestävät minkä tahansa vertailun. Kansainvälisyys ei merkitse oman maan ja kulttuurin unohtamista.

Voittajan valitsee presidentti Tarja Halonen. 30 000 euron palkinto jaetaan 4. joulukuuta.

Ulla-Lena Lundberg - Jää

Pirjo Hassinen: Popula

Hyytävä reissu kohti Petsamoa

Riikka Ala-Harja - Maihinnousu

Juha Seppälä: Mr. Smith

Uusimmat

Kulttuuri

"Hän rakastaa yllätyksiä silläkin uhalla, että teemme virheitä", sanoo Stingin rinnalla 30 vuotta soittanut Dominic Miller

Levyarvio: Ville Valon & Agentsin Badding-tribuutti on sekava ja hapuileva – "Yleisön ei tarvitse tuoda kirveitä, koska yhtye pilkkoo tanssilavan altaan ihan itse"

IS: Yö-yhtyeen alkuperäinen kitaristi vastustaa suunniteltua muistokonserttia: "Olli sanoi aikoinaan ei"

Shape of My Heart on populaarimusiikin tunnetuimpia sävellyksiä – toimittaja soitti teoksen alun videolle, ja kappaleen säveltäjä antoi rohkaisevan kommentin

Teatteriarvio: Pasi Lampelan uutuus Sammakkokuningas on pieni musta helmi, jossa on antiikin tragedian aineksia

Kolme erilaista taiteilijaa, Arto Väisänen, Jouni Airaksinen ja Antti Rönkä, kokosi yhtenäisen näyttelyn

Selma Vilhusen Hölmö nuori sydän voitti Kristallikarhun Berliinin elokuvajuhlilla

Timo Kiiskiselle Teoston Vuoden musiikintekijä -palkinto

Kuopiolaistettu Vuonna 85 -musikaali tuo lavalle nyrkkeilymestarin, elokuvanäyttelijän ja huumorimuusikon – Ismo Apell tavoittelee Itä-Suomen teatterirankingin kakkossijaa

Jussi Hakulinen: Yö suunnittelee comebackia Olli Lindholmin kunniaksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.