Miki Liukkonen ei pelkää kääntää kelkkaansa

Uudeksi Pentti Saarikoskeksi tituleerattu Miki Liukkonen, 25, ilmoitti kolme vuotta sitten, että on jo liian vanha runoilijaksi. Silloin takana oli kaksi kehuttua runokokoelmaa. Huhtikuussa häneltä kuitenkin ilmestyi kirja nimeltä Raivon historia, alaotsikolla Proosarunoja.

Mitä ihmettä?

- En ollut suunnittelut sitä. Viime kesänä alkoi yhtäkkiä syntyä runoja. Ne tulivat ryöpytyksenä noin kahdessa viikossa, Liukkonen kertoo STT:lle.

Kun kasassa oli kokoelman verran lyriikkaa, Liukkonen näytti tekstejä muutamalle ystävälle ja sai yllätyksekseen erittäin hyvää palautetta. Hän oli epäillyt itseään ja ajatellut, ettei runojen kuulu valmistua niin nopeasti.

- Eihän taiteen tekemisen pitänyt olla helppoa! Aiemmin minulla on mennyt yli vuosi yhden kokoelman kirjoittamiseen.

Liukkonen tarjosi teosta kustantamolleen WSOY:lle, ja runojen editointi alkoi. Ensimmäisten säkeiden kirjoittamisesta oli kulunut alle vuosi, kun kirja saapui kauppojen hyllyille.

Tavallisesta poikkeava prosessi antaa vihjeen siitä, ettei Liukkonen mahdu totuttuun muottiin. Hän on ristiriitainen ja monipuolinen taiteilija, joka ei halua rajoittaa itseään turhaan eikä pelkää kääntää kelkkaansa tarpeen tullen. Kirjoittamisen lisäksi Liukkonen musisoi: hän on indierock-yhtye The Scenesin kitaristi. Liukkonen säveltää ja sanoittaa valtaosan yhtyeen kappaleista.

Liukkonen sanoo, että hänen tyyliinsä kuuluu tehdä monta asiaa samaan aikaan.

- Yhteen asiaan keskittyminen ahdistaa. En koskaan lue vain yhtä kirjaa kerrallaan.

Hirviökirjan armoilla

Tällä hetkellä työn alla on uusi romaani, jota Liukkonen kutsuu "aivan kauheaksi projektiksi". Hän on nimittäin valinnut käsiteltävikseen lähes mahdottomilta tuntuvat aiheet.

- Kvanttifysiikka, uiminen ja romanikulttuuri. En tiennyt niistä juuri mitään etukäteen.

Erityisesti kvanttifysiikkaan syventyminen on osoittautunut raskaaksi. Liukkonen kuvailee sitä uskonnon ja uusimman tutkimustiedon yhdistelmäksi. Hän on lukenut muun muassa Stephen Hawkingin teoksia ja lähettänyt tarkentavia kysymyksiä fyysikko Syksy Räsäselle.

Kirjaa on on kasassa jo 700 sivun verran, mutta Liukkonen sanoo sen olevan vasta puolivälissä. Hän on varautunut siihen, että lopuksi on edessä suuri karsimisurakka kustannustoimittaja Samuli Knuutin kanssa.

- Tämä kirja on hirviö. Päähenkilöitä on nyt 80.

Ei sittenkään Helsinkiin

Liukkosen omalaatuisuus ja suorapuheisuus ovat johtaneet julkisuuskuvaan, jota kirjailija itse pitää vääristyneenä. Huomiotta ovat jääneet esimerkiksi seesteiset työjaksot.

- Elämäni on 80-prosenttisesti kirjallisuutta. Kirjoittaminen vaatii kovaa työtä, eikä muulle jää juuri aikaa.

Uransa alkupuolella Liukkonen kritisoi haastatteluissa toistuvasti kotikaupunkiaan Oulua. Hän myöntää, että vielä muutama vuosi sitten kaikki tuntui olevan paremmin Helsingissä, jossa valtaosa Suomen kirjailijoista asuu.

- Enää en ajattele niin. Oulussa on halpaa ja mukavaa asua. Tämä on välillä ihan kauniskin paikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.