Minä luen sinulle -kampanja yhdistää maahanmuuttajia ja vanhuksia

– Susi ja kettu kulkivat metsässä ja oli kuuma päivä. Ne tulivat pellon laitaan, jossa oli heinäkasa, lukee Daria Kumpusalmi tarinaa monisteistaan.

Hoivakoti Heikinhelmen asukkaat kuuntelevat hiljaa ja hymähtelevät välillä tutulle tarinalle. Päiväkahvien lomaan on mukava kuunnella ja tutustua nuoriin maahanmuuttajiin. Tarinoiden lomassa vanhukset kysyvät nuorilta heidän kotimaasta ja uratoiveista.

– Kädet ylös, kädet alas, kädet sivulle, kädet korville, lukee Mujahed Mohammed taukojumpan ohjeita ja Pauli Markkanen tottelee nopeasti laittaen kädet korville. Touhu alkaa hymyilyttää.

– Hirveän mukava on kun tulevat ja päivän normaalit kuviot katkeavat. Minusta he lukevat suomea yllättävän hyvin, Mujahedkin on ollut vasta kaksi vuotta Suomessa, tuumaa Markkanen.

 

Tällä viikolla Minä luen sinulle - valtakunnallisessa kampanjassa maahanmuuttajat lukevat iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille selkokielistä kirjallisuutta. Kampanjan lukuhetkiä järjestetään lukuisissa vanhus- ja vammaistyön yksiköissä eri puolilla Suomea koko tämä viikon ajan. Kampanja järjestetään nyt neljättä kertaa. Lukuviikkoon osallistuu yli tuhat maahanmuuttajataustaista ääneenlukijaa. Kampanjassa on mukana 59 paikkakuntaa, noin 130 vanhus- ja vammaistyön yksikköä sekä noin 60 oppilaitosta ja monikulttuurisuustyön toimijaa. Pieksämäellä on 27 Etelä-Savon ammattiopiston opiskelijaa mukana lukemassa. Minä luen sinulle -kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kampanjan teema tänä vuonna on Iloa lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta. Se haluaa innostaa maahanmuuttajia selkokieliseen vapaaehtoistoimintaan iäkkäiden ja kehitysvammaisten ihmisten kanssa. Kampanja toteutetaan osana Vallin ja Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen Yhdessä-toimintaa.

Pauli Markkanen kysyy mistä ammatista Mohammed, Kumpusalmi ja Carmen Saarnak haaveilevat. Mohammed aloittaa ensi syksynä autoasentaja-linjalla. Saarnak aikoo hakea automaalariksi opiskelemaan ja Kumpusalmi pohtii vielä kaupan alan ja kampaajan työn välillä. Tällä hetkellä kolmikko opiskelee suomen kieltä opettaja Oili Jäppisen johdolla.

Heikinhelmessä kuntoutuspätkällä oleva Iina Saavalainen kuuntelee ja kyselee vierailta. Hänestäkin vieraat piristävät.

– Kyllä ovat mukavia nuoria ja kiva on ollut kun tulevat useana päivänä lukemaan, Saavalainen pohtii.

Joku kysäisee opettajalta tulevatko he vielä tällä viikolla käymään. Jäppinen kertoo, että perjantaina heillä on tarkoitus tulla käymään.

Mohammedia, Kumpusalmea ja Saarnakia jännittää etukäteen luku-urakka. Suomen kieli on vaikea ja välillä asukkaiden kommentteja on haastavaa ymmärtää esimerkiksi murteen takia.

– Muuten tämä on kyllä kiva kokemus, he tuumaavat ja vilkuttavat lähtiessä Heikinhelmen asukkaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.