Minna Canthin novellista tehtiin kuoroteos

Kuopiolainen naiskuoro FC Sawotta on tilannut säveltäjä Pasi Lyytikäiseltä uuden kuoroteoksen. Teos pohjautuu Minna Canthin novelliin Eräs Puijolla käynti. Sävellys kantaesitetään Kuopion kaupungintalon juhlasalissa Runebergin päivänä 5.2.

Kuoron taustayhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Björkbacka kertoo, että ajatus uuden teoksen tilaamisesta tuli kuoronjohtaja Mari-Anni Hilanderilta.

– Hän haluaa, että kuorolla on monipuolista ohjelmaa, ja lisäksi hän tuntee Pasi Lyytikäisen entuudestaan.

Äidinkielenopettajana työskentelevä Björkbacka tunnustautuu ”Minna Canth -hulluksi”.

– Jo monta vuotta sitten mietimme, että voisiko Minna Canthia säveltää. Pohdiskelin, onkohan hänellä yhtään runoa. Sitten keksimme, että voisikohan joku olla niin hullu, että säveltäisi proosatekstiä.

Björkbacka valitsi kuopiolaiskirjailijan tuotannosta novellin Eräs Puijolla käynti.

– Lyytikäinen sitten uutti pitkästä tekstistä kuorotekstin. Musiikki on modernia nykymusiikkia, teksti novellista poimittuja alkuperäisiä lauseita. Rivikuorolaisen näkökulmasta on mielettömän hienoa, kuinka sävel ja puheen rytmi kohtaavat. Usein kun puhe muutetaan lauluksi, se on vähän hankalaa – vokaalien pituudet eivät aina oikein osu. Mutta tässä Pasi on saanut sävelmaailman ja puheen rytmin keskustelemaan.

Lyytikäisen noin kymmenminuuttinen sävellys vie päähenkilöt Puijon torniin eli novellin puoliväliin.

– Traagista loppua ei siis vielä kuulla. Mutta jos saisimme rahoitusta, mielellämme tilaisimme jatko-osankin, kertoo Björkbacka.

Kuoroteoksen sävellystyötä on tukenut Olvi-säätiö.

Eräs Puijolla käynti -kuoroteoksen kantaesitys 5.2. klo 14 Kuopion kaupungintalolla. Konsertissa kuullaan myös muuta suomalaista musiikkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.