Minulla on rajaton valta

Iisalmelainen Jyri Paretskoi sai tiistaina Topelius-palkinnon, jonka Suomen Nuorisokirjailijat ry jakaa vuosittain korkeatasoisesta nuortenkirjasta.

Viime kesänä ilmestynyt Shell's Angles on Paretskoin ensimmäinen kirja.

–Arvaa vaan, miten paljon itseluottamusta tuo, että esikoiskirjailija saa tällaisen palkinnon. Kiva startti uralle, Paretskoi sanoo.

Paretskoi on 34-vuotias kahden lapsen isä. Kun hän sulkee kotioven Iisalmen Makkaralahdella ja lähtee töihin, hänestä tulee Juhani Ahon koulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja.

Viimeiset puoli vuotta ovi ei ole tosin sulkeutunut niin usein, ainakaan niin aikaisin.

–Olen ollut vuorotteluvapaalla syksystä lähtien ja vain kirjoittanut.

Viimeiset puoli vuotta Paretskoi on saanut kutsua itseään kirjailijaksi. Huima tunne, niin hän sanoo.

–Vaikka vielä se vähän epäilyttää. Olenko kirjailija vai onko se harrastus.

 

Shell's Anglesin maailma ilmestyi Jyri Paretskoin päähän vuonna 2008. Niin kuin kaikki parhaat ideat, se vaatii vaivaa, että tuli ulos.

–Välillä tuli työkiireitä niin, että kirjoittamisessa oli puolentoista vuoden tauko.

Kun teksti oli valmis, Paretskoi tarjosi sitä usealle kustantamolle. Karisto kiinnostui.

–Ja loppu on historiaa, Paretskoi nauraa.

Kirja tapahtuu Iisalmen näköisessä paikassa. Paikkakuntaa kirjoittaja ei nimeltä mainitse, mutta jokainen Iisalmessa hengaillut paikan tunnistaa. Tapahtumien polttopiste on Shellin huoltsikka, joka oikeassa elämässä on Pohjolankadun Shell, Nopariksi kutsuttu. Sen kulmilla poikatrio, Henri, Rudi ja Samu, perustaa mopojengin ja elää yläsavolaista teinipoikien elämää kiihkoineen, apatioineen.

–Kirja voisi kyllä tapahtua missä ja milloin vain. Aikuiset miehet ovat kommentoineet, että ihan kuin omasta nuoruudesta.

Paretskoi sanookin, että vaikka Shell's Angles on nuortenkirja, voi se toimia varttuneempaankin väestöön. Aikuisenkin miehen on helppo aloittaa lukuharrastus vetävällä nuortenkirjalla, jos ei normaalisti lue kuin Aku Ankkaa tai Bilteman kuvastoa.

 

Paretskoi on tehnyt kirjalle jo jatko-osankin. Lopputulosta hiotaan nyt kustantamon kanssa.

Seuraavaksi mies puhaltaa hengen naishahmoon, jonka tarinan kertoo aikuisille.

–Aloitan kevään aikana jännityskirjan tekemisen. Siinä on pääosassa nainen ja kirjoitan minä-muodossa. Siinä on hyvä haaste.

Kaikesta huomaa, että kirjoittaminen on Paretskoille kova juttu. Henki ja elämä se ei kuitenkaan ole.

–Perhe pitää siitä huolen. Ruokaa pitää tehdä, kirjailija naurahtaa.

Paretskoilla oli jo pikkupoikana erilainen suhde äidinkieleen kuin koulukavereilla. Kun muut hikoilivat inessiivejä, adessiivejä ja elatiivejä, yksi pojista oikein nautti sijamuotojen opettelusta.

–Minusta oli mahtavaa opetella verbejä ja oppia ymmärtämään kielen rakenteita. Eikö olekin outoa.

Nyt mies hallitsee sääntöjen raamit niin täydellisesti, että voi niitä taivuttaakin.

–Oppilaat kysyvät joskus, että miksi meidän pitää opetella kielioppia, kun sinä itse rikot sääntöjä. Vastaan, että sääntöjä saa rikkoa kun tietää mitä tekee. Itse tykkään vähentää pilkkuja niin eivät ole rytmiä rikkomassa.

 

Pilkuilla tai ilman, kirjassa, kirjalla tai kirjasta, sanojakin tärkeämpää Jyri Paretskoille on koko kuva. Se, että henkilöistä tulee eläviä, läheisiäkin.

–Saan luoda maailmoja, joita ei ole olemassa ennen kuin teen niitä. Minulla on rajaton valta, saan pistää ne tekemään mitä vaan. Se on hyvä, sillä kotonahan minulla ei ole mitään sananvaltaa, Paretskoi naurahtaa.

Siellä, sananvaltatiellä, Paretskoi tahtoo paahtaa maaliin asti. Elättää itsensä kirjailijana, vielä joku päivä.

 

 

Fakta: Paretskoi kovien nimien joukkoon

 

Suomen Nuorisokirjailijat ry on jakanut Topelius-palkinnon vuodesta 1946 lähtien.

Palkinnon ovat saaneet muun muassa Aale Tynni (Heikin salaisuudet, 1957), Tove Jansson (Den farliga resan, 1978), Hannu Mäkelä (Pönttölän väkeä, 1996) ja Kari Hotakainen (Näytän hyvältä ilman paitaa, 2000).

Tämän vuoden palkinnon sai Jyri Paretskoi teoksellaan Shell's Angles. Paretskoi vastaanotti palkinnon ja palkintorahan, 2014 euroa, kustantamo Kariston tiloissa Helsingissä tiistaina.

Jyri Paretskoi syntyi vuonna 1979 Uudessakaupungissa ja asui lapsuutensa ja nuoruutensa Tervossa.

Paretskoi opiskeli kasvatustieteen maisteriksi Joensuun yliopistossa. Iisalmeen hän muutti vuonna 2009 ja työskentelee Juhani Ahon koulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana, mutta on syksyyn asti vuorotteluvapaalla.

Perheeseen kuuluu kaksi lasta ja avovaimo, joka työskentelee englannin opettajana. Paretskoi harrastaa kuntosalia, lenkkeilyä ja kitaransoittoa.

Paretskoin suosikkikirja on Aleksis Kiven Seitsemän veljestä.

Perheväkivaltaa, pelihimoa ja viinaa

Topelius-palkinto Jyri Paretskoille Iisalmeen