"Minulta kysyttiin, mistä saataisiin kvartetti, jonka ei tarvitse liikaa treenata"

Kun niillä laulavilla tarjoilijoilla on iso osa siinä kohtauksessa, niin olisihan se vähän hölmöä, jos kuvan kaverina ei tulisi laulua, sanoo kapellimestari Kimmo Tullila.

Tullila johtaa tänään konsertin, jossa Kuopion kaupunginorkesteri livesäestää Charlie Chaplinin Nykyaika-elokuvan. Orkesterin lisäksi lavalla vierailee myös mieskvartetti, joka laulaa elokuvaan kuuluvan tarjoilijoiden laulun. Se on ekstra, jonka Tullila on halunnut johtamiinsa esityksiin.

– Kyllähän kohtauksen voi tehdä myös pelkällä orkesterilla, mutta silloin kuulokuva ei vastaa kuvaa, Tullila perustelee.

Kvartetti, jossa laulavat Ossi Jauhiainen, Tommi Markkanen, Juha Antikainen ja Miika Tammekan, koottiin pikavauhtia konserttia varten. Ryhmän kasaamisesta vastannut Jauhiainen kertoo, että aikaa yhteisille treeneille oli vain kahtena iltana.

– Minulta kysyttiin, että mistä saataisiin kvartetti, jonka ei tarvitse liikaa treenata. Soitin kavereille, jotka ovat tuttuja kuorohommista. Tiesin, että äänemme soivat yhteen, Jauhiainen sanoo.

Elokuvan säestäminen laulamalla on nelikolle mieluinen, ja ennen kaikkea hauska, tehtävä.

– En tällaista elokuvajuttua olekaan tehnyt, Jauhiainen myöntää.

Koska esitystä valmisteltiin vauhdilla, ei pieniltä kommelluksiltakaan vältytty. Kvartetti treenasi kappaleen aluksi liian hitaassa tempossa, koska käsiin osunut versio elokuvasta pyöri normaalia hitaammin. Elokuvan originaalitempo oli astetta rivakampi.

– Tekstiä pitää ottaa vähän nopeammin, mutta kyllä se menee.

Näytäntö Nykyajasta kuuluu Kuopion kaupunginorkesterin esittämien Chaplinin mykkäelokuvien sarjaan, joka alkoi keväällä 2014 esitetyllä Kultakuumeella ja jatkui keväällä 2016 esitetyllä Kaupungin valoilla.

Nykyajan filmaamisen aikaan 1930-luvulla äänielokuva oli ollut käytössä jo liki kymmenen vuotta, mutta Chaplin ei vielä tuntenut sitä omakseen. Tullilan mukaan Chaplin teki Nykyaikaa (1936) varten äänikokeiluja, mutta päätyi lopulta käyttämään ääntä lähinnä tehosteina.

Chaplinin omaa ääntä kuullaan elokuvan lopussa, jossa tarjoilija-kulkuri ainoan kerran avaa suunsa ja laulaa itse keksimällään kielellä.

Livesäestetyt Chaplin-elokuvat ovat keränneet katsomot täyteen ympäri Suomea. Tullila keksii monta syytä formaatin menestykseen.

– Elokuvat ovat jo itsessään hienoja. Mutta elokuvan katsominen siten, että livemusiikki ympäröi katsoja, antaa erityisen ja kokonaisvaltaisemman elämyksen. Siinä näkee elokuvan, mutta siinä näkee myös soittajat, Tullila aloittaa.

– Elokuvan monoääniraitahan on äänitetty silloin vuonna 1935–1936, ja siinä on sen ajan äänitykselliset puutteet ja autenttista rahinaa. Liveorkesteri tuo aivan eri tavalla esiin musiikin sävyt.

Chaplinin säveltämät teemat ovat orkestroineet ja sovittaneet Edward Powell ja David Truskin.

Elokuvan säestäminen on sekuntipeliä. Tullila kertoo, että erityisesti Nykyajassa musiikin jaksot on tiukasti määritelty.

– Jos menee yli tai ali, tunnelma on pilalla.

Livesäestettyä elokuvaa Tullila suosittelee kaikille niille, jotka haluavat kokea jotakin ainutlaatuista.

– Konserttihan ei koskaan ole aivan samanlainen. Ja tässä on matalan kynnyksen esitys niille, jotka eivät aikaisemmin sinfoniaorkesteria ole livenä kuulleet.

Kuopion kaupunginorkesteri livesäestää Chaplinin Nykyajan Kuopion Musiikkikeskuksessa perjantaina 10.2. kello 19.