Museovirasto: Kanttila on korjattavissa

Intendentti Marja-Leena Ikkala sanoo Minna Canthin koti- ja liiketalon Kanttilan olevan Museoviraston suuren kiinnostuksen kohteena, sillä rakennuksen tilanne on huolestuttava. Huoli ei johdu kuitenkaan rakennuksen kunnosta.

– En usko Kanttilan olevan erityisen huonossa kunnossa. Museoviraston käsityksen mukaan koko rakennus on korjauskelpoinen. Mitään sellaista ei ole todettu, mikä näyttäisi, että osakaan rakennuksesta on kelvoton, Ikkala sanoo.

Museoviraston edustajat tapasivat marraskuun alkupuolella Kanttilan omistavan rakennusliike NCC:n, Kuopion kaupungin ja Kuopion museon työntekijöiden kanssa Kanttilassa. Kyseessä oli vapaamuotoinen keskustelutilaisuus, jolla Museovirasto halusi muistuttaa olevansa kiinnostunut Kanttilan tilanteesta ja seuraavansa sitä.

– Minua hämmästytti kohdekäynnillä, että sinä aikana kun Kanttila on ollut rakennusliikkeen omistuksessa, mahdollisten sisäilmaongelmien syitä ei ole etsitty. Se on hyvin outoa, Ikkala toteaa.

Ikkala sanoo, ettei hän ole saanut NCC:ltä perusteluja myöskään siihen, miksei rakennusta ole vielä kunnostettu käyttöön.

Projektipäällikkö Risto Keränen NCC:stä ei halunnut kommentoida asiaa Savon Sanomille.

NCC on kertonut yrittävänsä myydä Kanttilan. Mikäli se ei mene kaupaksi, rakennusliike on väläytellyt haluavansa purkaa osan Kanttilasta ja rakentaa paikalle asuntoja.

– Museoviraston näkemyksen mukaan se on huono suunnitelma. Koko rakennus on suojeltu asemakaavassa. Kaavamääräyksen mukaan rakennusta ei ilman pakottavaa syytä saa hävittää, Ikkala sanoo.

Hän lisää, että Kanttila on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen kohde. Poikkeamislupaan tarvittaisiinkin lausunto ely-keskuksesta.

Rakennussuojelun lähtökohta on, että rakennuksella on käyttöä, Ikkala toteaa. Korjaus suunnitellaan käytön tarpeiden mukaan.

Vaikka kulttuuritilat tulevat helposti mieleen Kanttilan tapaisten rakennusten kunnostuksesta ja käyttöönotosta puhuttaessa, niiden ongelma on, että rahoittajia ei tahdo löytyä. Ikkalan mielestä Kanttilaa voisi jatkossakin käyttää asuntoina ja liiketiloina.

Tänä syksynä Kanttilan puolesta on tehnyt töitä helsinkiläinen Ritva Hartzell, joka on ollut yhteydessä Kuopion kaupunkiin sekä moniin savolaisiin säätiöihin ja yrityksiin lahjoitusten keräämiseksi (SS 2.12.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kukaan ei halua vastuuta Kanttilan tulevaisuudesta